Το πρόγραμμα «Αλλάζω Κλιματιστικό» λήγει στις 22 Αυγούστου

0
47

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

program-changing-old-aircondition-endsΤο Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος «Αλλάζω Κλιματιστικό» στις 22 Αυγούστου, καθώς λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών ξεπεράστηκε ο αρχικός προϋπολογισμός, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ».

Το εν λόγω πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμα και των ίδιων των φορέων της αγοράς, αφού από τις 5 Ιουνίου που ξεκίνησε η εφαρμογή της μέχρι σήμερα το σύνολο της επιδότησης που έχει διατεθεί ξεπερνά τα 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Ως την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 22 Αυγούστου υπολογίζεται ότι το σύνολο των επιδοτήσεων θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης η ενεργειακή εξοικονόμηση που θα προκύψει εξαιτίας της αντικατάστασης των παλαιών κλιματιστικών υπολογίζεται σε 41,6 GWh ετησίως, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η εξοικονόμηση 16,96 GWh ετησίως.

Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 μπορεί να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό σχεδιασμό τη μείωση κατά 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου που ήταν 45.000.

Ο μέσος όρος των πωλήσεων στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης έχει μειωθεί, φθάνοντας στο τέλος Ιουλίου περίπου τις 1.500 πωλήσεις την ημέρα, ενώ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου κατά μέσο όρο 4.000 πωλήσεις, πράγμα που δείχνει ότι καλύφθηκε ήδη ένα σημαντικό τμήμα της ζήτησης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών, δίνει ακόμα ένα περιθώριο τριών εβδομάδων, προκειμένου όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, με βάση τις προβλέψεις του εν λόγω, να μπορέσουν να το πράξουν.

Σχόλια