Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-bank-takes-on-climate-changeΗ Παγκόσμια Τράπεζα προετοιμάζεται για τις συζητήσεις που θα γίνουν για τη  τη κλιματική αλλαγή, στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Το γεγονός που προβληματίζει την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πως θα αντιμετωπίσει τη κλιματική αλλαγή ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η αλλαγή του κλίματος προκαλούν την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αύξηση των φυσικών καταστροφών. Αν και η κλιματική αλλαγή αφορά ολόκληρο το πλανήτη, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους κινδύνους, όπως έλλειψη τροφής, νερού και επιπτώσεις στο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, δήλωσε η Katherine Sierra, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια κάναμε σημαντικά βήματα για να ενσωματώσουμε στα προγράμματα μας τη προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε η Sierra.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχουν περιοχές στο Πακιστάν που έχουν 12 με 14 ώρες την ημέρα διακοπή ρεύματος. Ο πιο σύντομος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι η χρήση του λιθάνθρακα, τον οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ώς άμεση λύση.

Πέρυσι η Παγκόσμια Τράπεζα, ένας διεθνής οικονομικός οργανισμός που δανειοδοτεί τις αναπτυσσόμενες χώρες, χορήγησε δάνεια ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενέργεια, όπου το ένα τρίτο διατέθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

Άλλο ένα τρίτο από τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, διατέθηκε για τα «παραδοσιακά» ορυκτά καύσιμα.

Μια μελέτη που έγινε για τη Παγκόσμια Τράπεζα από μια ΜΚΟ, παρουσίασε ότι η εν λόγω τράπεζα αύξησε τη χρηματοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 11% , ενώ στα ορυκτά καύσιμα κατά 102%, τη χρονιά που πέρασε.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων των θερμοκηπίων, αφού εξαρτώνται απο την εκτεταμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί πάνω στη καθαρή τεχνολογία του άνθρακα και στο φυσικό αέριο.

Ενώ το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη θα συναντηθούν εκπρόσωποι από 180 χώρες στο κόσμο για να συζητήσουν για τη κλιματική αλλαγή και να υπογράψουν μια νέα συνθήκη, θα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Για το  econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια