ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν για τη κλιματική αλλαγή

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

us-china-agreed-climate-changeΜνημόνιο συνεργασίας ΗΠΑ και Κίνας υπογράφτηκε για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη δεύτερη μέρα του «στρατιωτικού και οικονομικού διαλόγου» τους στην Ουάσινγκτον.

Αν και στο κείμενο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μια επιτροπής οικολογικής συνεργασίας με στόχο την προετοιμασία για τη  Σύνοδο Κορυφής για τη Κλιματική Αλλαγή το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Οι δύο χώρες είναι έτοιμες να συνεργαστούν στο τομέα της καθαρής ενέργειας και στην ανάπτυξη της οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το μνημόνιο που υπογράφτηκε απαριθμεί 10 τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αποδοτικότητας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  της καθαρής ενέργειας, έξυπνων πράσινων τεχνολογιών, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Κοπεγχάγη.

Μερικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει η Ουάσινγκτον να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες μειώσεις των βιομηχανικών εκπομπών ρύπων, που μπορεί να ωθήσουν στην αύξηση των τιμών ενέργειας, μέχρι να συμφωνήσει και η Κίνα.

Ο κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο δήλωσε ότι και οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το Πεκίνο δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον.

Ο  γραμματέας του τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ Στίβεν Τσου, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Κίνας, αλλά δήλωσε ότι και οι δύο χώρες μαζί πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για τη προστασία του πλανήτη.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια