Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών επιδοτεί το ΥΠΑΝ

1
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

economy-saving-energy-buildings-new-measuresΣτην εξοικονόμηση άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από ενεργειακά κόστη, αποσκοπεί το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που παρουσίασε σήμερα 29 Ιουλίου ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα του ΥΠΑΝ προβλέπει την χρηματοδότηση 30% έως 50% για δαπάνες επισκευών σε 100.000 κτίσματα κατασκευασμένα πριν από το 1980, με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ, με την συμμετοχή του Δημοσίου να υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ ανά κατοικία. Στο πρόγραμμα εντάσσονται τόσο κύριες κατοικίες όσο και παραθεριστικές.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προορίζεται για τις οικιστικές ζώνες στις οποίες η αντικειμενική  αξία ανά τετραγωνικό μέτρο δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Για κατοικίες  με υψηλότερη αντικειμενική αξία προβλέπονται ισοδύναμα φορολογικά κίνητρα.

Η έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος τοποθετείται την 1η Νοεμβρίου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής.

Συνοπτικά, οι επιδοτούμενες επισκευές ενεργειακής αναβάθμισης είναι οι εξής:

– Θερμομόνωση του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.

-Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών.

-Αντικατάσταση παλαιού συστήματος θέρμανσης (π.χ καυστήρας πετρελαίου) με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα θα απευθύνονται για επιπλέον πληροφορίες στα κατά τόπους ΚΕΠ, ενώ το ΥΠ.ΑΝ προβλέπεται να λειτουργήσει γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα μέσα στον Αύγουστο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά όλα αυτά. Τι γίνεται στην πράξη? Τι ισχύει σήμερα, 13.05.2010 π.χ. σχετικά με την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών τζαμιών?
    Το ΚΕΠ εδώ δεν γνωρίζει τίποτε.
    Παναγιώτης Καλογιάννης, Ηλ/γος Μηχ/κός, ο. μέλος του ΤΕΕ
    Κ. Καβάφη 3, 69100 Κομοτηνή

Comments are closed.