Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Λάρισα εξελίσσεται με επιτυχία

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

recycle-programm-larisaΜε επιτυχία συνεχίζεται η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης του δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Περισσότερα από 3,000 ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται καθημερινά στη Λάρισα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων η ποσότητα που συλλέγεται είναι ικανοποιητική και προέρχεται από 10,000 περίπου νοικοκυριά, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος η ποσότητα που θα συλλέγεται θα προέρχεται από 21,613 νοικοκυριά.

Πάνω από 300 μπλε κάδους ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένες περιοχές και αναμένεται να ενταχθούν και άλλες συνοικίες στο εν λόγω πρόγραμμα.

Σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του συστήματος είναι η σωστή διαλογή στη ρίψη των ανακυκλώσιμων υλικών που γίνεται στους μπλε κάδους.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Χ. Μίχος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος, αλλά θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια των κατοίκων κατά τη σταδιακή ένταξη της ανακύκλωσης στη πόλη, για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του κέντρου διαλογής (ΚΔΑΥ), στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του δήμου Λαρισαίων.

Η εν λόγω μονάδα λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και μπορεί να δεχτεί όγκο ανακυκλώσιμων υλικών από ολόκληρο το νομό. Συγκεκριμένα μπορεί να δεχτεί μέχρι και 20 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών ανά 8ωρο.

Υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές ως προς τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που θα πρέπει να συλλέγονται από τη μονάδα. Σε καμία περίπτωση το Κέντρο δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τον αρχικό του στόχο γιατί θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του και την επιχορήγηση του.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, μέχρι το 2013 θα πρέπει να ανακτάται το 60% των παραγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών στο νομό Λάρισας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια