Κάτοικοι και φορείς του Δ. Μεσσαπίων παίρνουν πρωτοβουλίες

1
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

habitants-authorities-take-actionΚάτοικοι και φορείς του δήμου Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Οι κάτοικοι συγκροτούν επιτροπές αγώνα με σκοπό να εξασφαλιστεί άμεσα καθαρό νερό για τους κατοίκους του δήμου, ενώ παράλληλα ζητούν να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε τρεις περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων.
Ακόμα ανιχνεύτηκαν στο νερό υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου .

Παράλληλα οι κάτοικοι ζητούν από τις τοπικές αρχές να μαζέψουν τα τοξικά απόβλητα που έχουν εντοπιστεί σε πολλά σημεία της Μεσσαπίας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας πάρουμε πράγματα απ την αρχή.Στο δήμο Μεσσαπίων το πρόβλημα με στο νερό υπήρξε πρίν από αρκετά χρόνια, με την διαπίστωση της ύπαρξης Νιτρικών πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.Οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην διάνοιξη γεωτρήσεων και την εύρεση καθαρού πόσιμου νερού και καλώς έπραξαν.Όμως χωρίς να ληφθεί υπόψη ο υπαίτιος για την ρύπανση και ο τρόπος απορρύπανσης τα μέτρα ήταν ελλειπή…Θα έπρεπε όλος ο κάμπος των Ψαχνών να ενταχθεί σε πρόγραμμα Βιολογικής καλλιέργειας ή τουλάχιστον απονιτροποίησης……. κάτι που δεν έγινε.Θα έπρεπε να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός…… κάτι που δεν έγινε.Και ερχόμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και την εξωγενή ρύπανση του εξασθενούς χρωμίου και την ενδογενούς νικελίου….Οι νέες γεωτρήσεις που μας έδιναν καθαρό νερό μολύνθηκαν από την απάθεια και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα.Τώρα ήρθε το τέλος και πρέπει να δοθεί λύση. Δέν έχουμε αλλο τοπο να βρούμε καθαρό νερό.
    Πρέπει να καθαρίσουμε τον τόπο.Με κινήσεις άμεσες.Συλλογή των τοξικών
    αποβλήτων.Εναπόθεση στα σημεία συλλογής Ζεόλιθου.Βιολογικός καθαρισμός .Βιολογική Γεωργία.Διακοπή ρύπανσης από Νικέλιο…..

Comments are closed.