Γεννήθηκε το πρώτο Πάντα από κατεψυγμένο σπέρμα

0
113

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

baby-panda-born-frozen-spermΓεννήθηκε το πρώτο μεγάλο «πάντα» μέσω τεχνητής γονιμοποίησης στη Κίνα, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εν λόγω διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του πληθυσμού των μεγάλων «πάντα» που απειλούνται με εξαφάνιση.

Μόλις 1600 ελεύθερα «πάντα» ζούνε συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο, τα περισσότερα βρίσκονται στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας.

Το εν λόγω επίτευγμα σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κατεψυγμένο σπέρμα από ζωολογικούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο για να αποφευχθεί η ενδογαμία, (το ζευγάρωμα μεταξύ συγγενικών μελών του είδους) που οδηγεί σε γενετικές ανωμαλίες.

Τα ελεύθερα θηλυκά «πάντα» γεννούν ένα μωρό κάθε 2 με 3 χρόνια, ενώ στα αιχμαλωτισμένα η γονιμότητα είναι πολύ μικρότερη.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να διατηρήσουμε το κατεψυγμένο σπέρμα για δεκαετίες, δήλωσε ο ερευνητής του Κέντρου Ερευνών και Προστασίας για τα Πάντα στη Κίνα, Χουάνγκ Γιαν.

Η διαδικασία της κατάψυξης δεν προκαλεί καμία γενετική αλλαγή στη δομή του σπέρματος με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται το μωρό που θα γεννηθεί, επισήμανε ο Γιαν.

Το μωρό γεννήθηκε από ένα θηλυκό «πάντα» τη Γιου Γιου και ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί το φύλο του, γι αυτό δεν του έχει δοθεί και όνομα, δήλωσε ο ερευνητής Χουάνγκ Γιαν.

Το εν λόγω επίτευγμα θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για τις ανταλλαγές κατεψυγμένου σπέρματος των «πάντα» μεταξύ των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μεταφορά κατεψυγμένου σπέρματος θα είναι καλύτερη από την μεταφορά των ζώων σε άλλους ζωολογικούς κήπους για να ζευγαρώσουν.

Τα μεγάλα «πάντα» είναι ένα από τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως, λόγω της καταστροφής των δασικών περιοχών που είναι σημαντικοί βιότοποι για την ανάπτυξη του πληθυσμού των εν λόγω ζώων.
Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια