Εκπομπές αερίων ρύπων: o ΟΗΕ πιέζει τη ναυτιλία

0
36

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

un-tackles-shipping-emissionsΟ ΟΗΕ συζητά τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυσιπλοΐα.

Η επιτροπή περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) σχεδιάζει τη λήψη μέτρων για πιο υψηλές προδιαγραφές των πλοίων, έτσι ώστε να γίνουν λιγότερο ρυπογόνα.

Έχει δοθεί βάρος, σε βασικές παραμέτρους που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων από τα πλοία, όπως η ποιότητα των καυσίμων και ο εκσυγχρονισμός τους με νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ναυτιλία ευθύνεται για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι διεθνείς εκπομπές των αερίων ρύπων των πλοίων έχουν αυξηθεί 85% από το 1990, υπάρχει μια προοπτική να συμπεριληφθεί η ναυτιλία στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Η επιτροπή περιβάλλοντος του ΙΜΟ σχεδιάζει τη λήψη μέτρων για υποχρεωτικές βελτιώσεις στα πλοία και σκοπεύει να θεσπίσει κανονισμούς αναφορικά με τη λειτουργία των πλοίων.

Οι περιβαλλοντολόγοι τονίζουν ότι πρέπει η επιτροπή να επικεντρωθεί περισσότερο στη ποιότητα των καυσίμων των πλοίων για τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην επιβολή φόρου στα καύσιμα, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στη κλιματική αλλαγή.

Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση του ΙΜΟ το φθινόπωρο.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια