ΧΑΔΑ: πιέσεις ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

green-party-forces-waste-managementΑντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο για να συζητήσουν για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας».

Το ζήτημα με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία θα πρέπει να είχαν κλείσει μέχρι τις 31/12/2008 και με την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 16/7/2009.

Το κλείσιμο αφορά το σύνολο των ΧΑΔΑ, περίπου 3,500, και όχι εκείνων που περιλαμβάνονται στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, που είναι περίπου το 1/3 του συνόλου των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

Ο κος Νάκος δήλωσε ότι έχουν σχεδόν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ.

Η κα Μαρία Βιτωράκη μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, επισήμανε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων στην Ελλάδα, αφού έχει λήξει η οκαετής μεταβατική περίοδος που είχε δώσει η Κομισιόν και η χώρα είναι εκτός προθεσμίας.

Καλύτερα να προωθηθούν, έστω και εκπρόθεσμα, μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων που μπορεί να έχουν οικονομικό κόστος, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της γραμματείας των Οικολόγων, που είχαν ξεκινήσει την εκστρατεία καταγραφής όλων των ΧΑΔΑ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σημερινό σχεδιασμό.

Ο κος Πάνος Αλαβέρας, μέλος της συντονιστικής γραμματείας  της Θεματικής Ομάδας των Πράσινων τόνισε ότι έχουν γίνει ελάχιστα για τη μείωση κατά 25% έως το 2010 των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, όπως έχουμε υποχρέωση ως ευρωπαική χώρα.

Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την ευρωπαική οδηγία 31/1999 που καθορίζει ότι πλέον θα πρέπει να υπάρχουν χώροι ταφής που θα δέχονται μόνο υπολείμματα προεπεξεργασμένων αποβλήτων, δήλωσε ο κος Αλαβέρας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια