Ελληνοτουρκική συνεργασία για την προστασία των χελωνών

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

collaboration-greece-turkey-protection-turtleΤο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα του MEDASSET με τίτλο «Επιστροφή στην Αρχή» μεταφράστηκε στα Τουρκικά με χορηγό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Παμουκαλέ.

Έτσι, το αφυπνιστικό και συγκινητικό μήνυμα μιας θαρραλέας θαλάσσιας χελώνας θα ακουστεί και στη γείτονα χώρα.

Το κινούμενο σχέδιο διάρκειας 30” δημιουργήθηκε το 2008, αρχικά για το ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό.  Οι δυνατές εικόνες και οι ελάχιστοι υπότιτλοι επιτρέπουν την εύκολη προσαρμογή του για άλλες χώρες και γλώσσες της Μεσογείου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η αρχαιότερη ταξιδιώτισσα της Μεσογείου, η θαλάσσια χελώνα, είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση.  Στόχος του κοινωνικού μηνύματος είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και να προσκαλέσει σε δράση για την διατήρηση της ζωής κάθε όντος στον πλανήτη.

Το μήνυμα ήδη μεταδίδεται από τα κυριότερα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας και είναι βέβαιο ότι θα αγγίξει την καρδιά του θεατή, αφού αποτυπώνει την πραγματικότητα με πολύ ρεαλιστικό και συγκινητικό τρόπο.  Δημιουργός του κινουμένου σχεδίου είναι ένας νέος animator, ο “Θόπις”, που ζωντάνεψε με το ταλέντο του σκηνές φαντασίας από την προϊστορία, το παρόν, το αβέβαιο μέλλον, στη Γη, τη θάλασσα και τον ουρανό, για να παρουσιάσει το πολύ επίκαιρο μήνυμα του MEDASSET που αφορά όλους:  «Να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον.  Να ξεκινήσουμε από την αρχή για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.»

Έπειτα από την επιτυχημένη συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τουρκίας και το Πανεπιστήμιο Παμουκαλέ, το MEDASSET ελπίζει το κινούμενο σχέδιο να ταξιδέψει και σε άλλες χώρες του κόσμου για να μεταφέρει το υπέροχο μήνυμα της ζωής!

Την προσπάθεια στήριξαν ο χορηγός του σποτ, Dolphin Capital Foundation, κοινωφελές ίδρυμα με δέσμευση στη βελτίωση των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται και η εταιρία Max Productions που προσέφερε υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργούς παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς.

Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Σχόλια