Πράσινο δακτύλιο και απόσυρση παλιών ΙΧ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

government-green-measuresΝέα δέσμη μέτρων ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, με στόχο την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους και εφεξής η κλιμάκωση της χρέωσης δεν θα βασίζεται μόνο στον κυβισμό αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα των οχημάτων.

Τα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, που θα τεθούν σε ισχύ το 2010, αφορούν όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά κτλ.).

Η προμήθεια του σήματος των «περιβαλλοντικών» πλέον τελών θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής  με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του οχήματος.

Ως προς τον δεύτερο άξονα ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για την απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, που θα κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται.

Σημειώνεται ότι τα κίνητρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα για εκείνους που μετά την απόσυρση θα προβούν στην αγορά οχήματος νέα τεχνολογίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ  «έως το 2015 που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απόσυρσης οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, θα έχουμε πετύχει θεαματικές μειώσεις των εκπομπών ρύπων. Συγκεκριμένα, υπολογίζουμε ότι η μείωση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση θα κυμαίνεται περί το 5060% για όλους τους ρύπους».

Σε ό,τι αφορά τον πράσινο δακτύλιο, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί στην Αθήνα την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, στα όρια και το ωράριο του υφιστάμενου δακτυλίου.

Υπογραμμίζεται ότι τα αυτοκίνητα με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων, δηλαδή εκείνα που αγοράστηκαν  προ 15ετίας, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στον «πράσινο» δακτύλιο τις ώρες που ισχύει.

Αντίθετα τα αυτοκίνητα καινούργιας τεχνολογίας θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στον δακτύλιο όλες τις ώρες, ενώ για τα ενδιάμεσα θα ισχύσει το μέτρο των μονών – ζυγών.

Σχόλια