Τελείωσε η οκταέτης μεταβατική περίοδος για τις χωματερές

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-ends-period-illegal-scrap-heapsΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε, ότι στις 16 Ιουλίου τελείωσε η οκταετή μεταβατική περίοδος που είχαν τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις χωματερές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της κοινοτικής οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Η Κομισιόν είχε στείλει επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη που υπενθύμιζε την υποχρέωση τους, ενώ προειδοποιούσε με προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν.

Αυστηρή προειδοποίηση έχει απευθύνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, να κλείσουν τις χωματερές που δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας σύμφωνα με τη κοινοτική οδηγία και βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν το 2008 και αφορούν τα 12 νέα μέλη κράτη, αποκάλυψαν την ύπαρξη 1600 παράνομων χωματερών.

Η Κομισιόν έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγορώντας πέντε κράτη μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα) ότι δεν έχουν συμμορφωθεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν για στη σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

Η Βουλγαρία μαζί με τη Πολωνία και τη Ρουμανία έχουν πάρει παράταση για το κλείσιμο των χωματερών τους.
Για τη Βουλγαρία η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η χώρα έχει μόνο 30 χωματερές που πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι η κακή διαχείριση των αποβλήτων και οι παράνομες χωματερές είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Τα κράτη μέλη είχαν στη διάθεση τους οχτώ χρόνια για να προσαρμοστούν σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθήκον τους να εγγυηθούν πιο υψηλά επίπεδα προστασίας για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια