Βιοκαύσιμα στα αεροπλάνα για τη προστασία του πλανήτη

0
41

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-biofuels-planesΗ έρευνα βιοκαυσίμων πρέπει να εστιάσει την προσοχή της περισσότερο στα αεροπλάνα και όχι στα αυτοκίνητα, υποστηρίζουν βρετανοί αναλυτές του οικονομικού κέντρου ερευνών Policy Exchange.

Μια καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος των ΗΠΑ θα απαιτούνταν για την τροφοδότηση με βιοκαύσιμα όλων των αυτοκινήτων στο πλανήτη και ως εναλλακτική λύση παρουσιάζεται η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει έρευνες για τη χρήση των βιοκαυσίμων στη πολιτική αεροπορία, για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Μερικοί περιβαλλοντολόγοι  αμφισβητούν τα οφέλη των βιοκαυσίμων και υποστηρίζουν ότι θα συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών των τροφίμων των φτωχών ανθρώπων και θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις προμήθειες των τροφίμων.

Τα περισσότερα βιοκαύσιμα προέρχονται από καλλιέργειες καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου.

Η Βρετανική Κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει με 27 εκατομμύρια λίρες, ένα ερευνητικό κέντρο για την εύρεση οικονομικών βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων από τα ορυκτά καύσιμα, αφού το 25% των εκπομπών αερίου θερμοκηπίων προέρχονται από τα μέσα μεταφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε το κανονισμό ότι το 10% των καυσίμων των μεταφορών πρέπει να προέρχονται από βιοκαύσιμα και  υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Το Policy Exchange είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέσει τις ετήσιες επιχορηγήσεις των 550 εκατομμυρίων λιρών για τα βιοκαύσιμα, για τη προστασία των τροπικών δασών που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των εκπομπών του CO2 του πλανήτη.

Τώρα όμως υποστηρίζει, ότι η ΕΕ πρέπει να στρέψει τη πολιτική της σε επιδοτήσεις πάνω στην ανάπτυξη των βιοκαυσίμων για την αεροπλοΐα, επειδή τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν χρήση άλλων πηγών ενέργειας.

Η αεροπορική εταιρία Virgin Atlantic έχει ήδη δοκιμάσει πτήσεις με το 20% των καυσίμων της να προέρχεται από βιοκαύσιμα.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια