Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει το χάρτη της ναυσιπλοΐας

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

global-warming-changes-tanker-routeΗ παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου θα έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στη ρώσικη Αρκτική που θα επηρεάσει το χάρτη της ναυσιπλοΐας.

Θα ανοίξει μια ασφαλή δίοδο για τα τάνκερ αλλά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ένα νέο «βορειοανατολικό πέρασμα» για τη ναυσιπλοΐα θα δημιουργηθεί, γύρω από την ακτή της ρωσικής Αρκτικής και κατά μήκους του Βόρειου Πόλου, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη που οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα έχει ως αποτέλεσμα απροσπέλαστες εκτάσεις μέχρι στιγμής να γίνουν προσεγγίσιμες. Η δυνατότητα διάνοιξης νέων θαλάσσιων οδών θα συντομεύσει σημαντικά τις αποστάσεις από το ένα λιμάνι στο άλλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Jonas Gahr Store, μιλώντας σε μια διάλεξη στον Εδιμβούργο, δήλωσε ότι το νέο πέρασμα μέσω των ρώσικων υδάτων θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους των ταξιδιών των τάνκερ μεταξύ του Ρότερνταμ στις Κάτω Χώρες και τη Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, κατά 40% και να παρέχει μια ασφαλέστερη διαδρομή χωρίς την ύπαρξη πειρατικών πλοίων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική είναι διπλάσια από το παγκόσμιο μέσο όρο. Σύντομα δεν θα υπάρχουν πάγοι το καλοκαίρι και ως συνέπεια θα είναι να ανοίξουν νέοι δίοδοι και νέα στρατηγικά ζητήματα για τον κόσμο, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το λιώσιμο των πάγων θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η Αρκτική θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων πόρων των ορυκτών καυσίμων, κυρίως του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου που βρίσκεται σε ένα από τους μεγαλύτερους τομείς στο Shtokman.

Η ρωσική κυβέρνηση προγραμματίζει να αρχίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι το 2011, σε συνεργασία με γαλλική εταιρεία Τotal και τη νορβηγική Statoil.

Το αρκτικό περιβάλλον εντούτοις είναι εξαιρετικά αφιλόξενο. Περίπου 250 μίλια παράκτια, ο τομέας Shtokman δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ελικόπτερο από τις ηπειρωτικές βάσεις. Οι ερευνητές θα πρέπει να προσαρμοστούν με θερμοκρασίες -50 βαθμών Κελσίων.

Πενήντα νορβηγικές εταιρείες εξερεύνησης και ενεργειακού ανεφοδιασμού έχουν καταγραφεί στη πόλη Μουρμάνσκ που βρίσκεται στο ακραίο βορειοδυτικό μέρος της Ρωσίας με ένα θαλάσσιο λιμάνι στον Αρκτικό Ωκεανό και ο κος Gahr Store θεωρεί ότι η Ρωσία δέχεται το γεγονός ότι δεν μπορεί μόνη της να εκμεταλλευτεί τη περιοχή.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προβλέπει ότι μέχρι το 2030 με 2040, το ποσοστό της ενέργειας που παρέχεται από τα ορυκτά καύσιμα, θα είναι αμετάβλητο κατά 80% , αλλά η ενεργειακή κατανάλωση θα αυξηθεί.

Η απάντηση είναι η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα χωρίς εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα με χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 (CCS).

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια