Οικολογικές πόλεις στη Βρετανία

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

ecotowns-britainΤέσσερις οικολογικές πόλεις πρόκειται να δημιουργηθούν στη Μεγάλη Βρετανία, προσφέροντας συνολικά 10,000 σπίτια, φιλικά προς το περιβάλλον, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα έργα κατασκευής θα αρχίσουν το 2016 και θα είναι σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας.

Στους δρόμους που θα κατασκευαστούν θα υπάρχουν διάφορα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και η πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι πιο εύκολη.

Οι τοποθεσίες που επιλέχτηκαν είναι στο Whitehill Borden, στο Cornwall, στη κοινότητα της China Clay και στο Rackheath. Θα διατεθεί για κάθε περιοχή το ποσό των 60 εκατομμυρίων λιρών για τη πράσινη υποδομή τους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown, δήλωσε ότι οι εν λόγω οικολογικές πόλεις θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σημαντική κλίμακα.

Τα σπίτια θα είναι μοντέρνα με έξυπνους μετρητές που θα ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση. Θα υπάρχει πρόβλεψη για χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα μπορούν να πωλούν το πλεόνασμα της ενέργειας στο εθνικό δίκτυο.

Όλα τα σπίτια θα απέχουν μόλις 10 λεπτά περπάτημα από τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τα κτίρια θα είναι κατασκευασμένα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενεργειακά αποδοτικά γραφεία, καινούργια σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Το 40% της έκτασης των οικολογικών πόλεων  θα αποτελείται από πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους κήπους.

Οι εν λόγω πόλεις σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που υπάρχει στη Βρετανία με την έλλειψη οικονομικών προσιτών σπιτιών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον, αφού περισσότερο από το ένα τέταρτο των εκπομπών του CO2, προέρχεται από την ενεργειακή χρήση στα σπίτια.

Αρχικά το σχέδιο ήταν να κατασκευαστούν 100,000 σπίτια σε πέντε οικολογικές πόλεις, αλλά ασκήθηκε έντονη κριτική από τους πολέμιους του Gordon Brown για καταστροφή της αγροτικής Αγγλίας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Σχόλια