Εμπόδια στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-dei-problems-investment-plansΕμπόδια υπάρχουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, ενώ τίθεται προβληματισμός για παραγωγή ρεύματος από πυρηνική ενέργεια, εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση της χρήσης του λιθάνθρακα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος, σε συνάντηση του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την ενημέρωση της πορείας υλοποιήσης των επενδυτικών προγραμμάτων, δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καμία από τις μεγάλες θερμικές μονάδες που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα να μην κατασκευαστούν.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει το διαγωνισμό για τη κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη αλλά και να μην προκηρύξει διαγωνισμούς για τους λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη Φλώρινας και στην Πτολεμαίδα, όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα με τα λιγνιτωρυχεία που θα τις τροφοδοτούν.

Για την πιθανή ακύρωση του διαγωνισμού της κατασκευής μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ο κος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τους συνδικαλιστές, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη κατασκευή του αγωγού από τη Κόρινθο προς της Μεγαλόπολη, από το Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Όσον αφορά τη λιγνιτική μονάδα του Μελίτη, τόνισε ότι η τροφοδοσία της συνδέεται με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, την εκμετάλλευση του οποίου διεκδικούν ιδιώτες στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είναι σε εκκρεμότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης από το 2007.

Για την καθυστέρηση του διαγωνισμού της κατασκευής λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Πτολεμαίδα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τις απαλλοτριώσεις σε Ποντοκώμη και Μαυροπηγή, προκειμένου να διανυχθούν νέα ορυχεία λιγνίτη, από τα οποία θα τροφοδοτείται η εν λόγω μονάδα.

Ο κος Αθανασόπουλος δήλωσε ότι συνεχίζει να θεωρεί ως καλύτερη επιλογή τη χρήση του λιθάνθρακα, αλλά εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση του, τότε ως δεύτερη επιλογή που εξασφαλίζει τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, είναι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Την άποψη του διατύπωσε  και γραπτώς σε επιστολή που έστειλε ο κος Αθανασόπουλος, προς το πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΣΕΣ) Ρ. Μωυσή.

Από τη πλευρά του το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι θα πρέπει τα έργα στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα  να προχωρήσουν.

Σχόλια