Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τη Βρετανία

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

britain-toxic-wastes-brazilΗ αστυνομία της Βραζιλίας διεξάγει έρευνες, αφότου βρέθηκαν 64 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς) με περισσότερους από 1,400 τόνους επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από τη Βρετανία, σε τρία λιμάνια της χώρας.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι ανάμεσα στα παράνομα τοξικά αποβλήτα που έφτασαν στη χώρα ανακάλυψαν σύριγγες, υπολείμματα τροφίμων, μπαταρίες, πάνες και προφυλακτικά.

Αργότερα η Αστυνομία ανακάλυψε άλλα 25 εμπορευματοκιβώτια με νοσοκομειακά απόβλητα, επίσης από τη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διεξάγει άμεσα έρευνες για να βοηθήσει στη διελεύκανση της υπόθεσης.

Η Βρετανία είναι εντελώς αντίθετη σε οποιοδήποτε είδος παράνομου εμπορίου και καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι η χώρα δεν είναι «παγκόσμιο κέντρο απορριμμάτων».

Τα κοντέινερς εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Sao Paolo, καθώς και σε άλλα δύο λιμάνια, νότια της πόλης Rio Grande do Sul.

Οι Αρχές φοβούνται ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει μια κίνηση για να χρησιμοποιηθεί η μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ως χωματερή για επικίνδυνα απόβλητα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής.

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Αστυνομία, το γεγονός, ότι στα κοντέινερς βρέθηκαν  βρώμικα παιχνίδια που είχαν ως σημείωση, γραμμένη στα πορτογαλικά, « να πλυθούν πριν δοθούν στα φτωχά παιδιά της Βραζιλίας»…

Ακόμα βρέθηκαν κοντέινερς που είχαν νοσοκομειακά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένου χρησιμοποιημένες φιάλες αίματος.

Πέντε επιχειρήσεις βρέθηκαν στην Βραζιλία ως παραλήπτες των κοντέινερς, αλλά οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, καθώς περίμεναν πλαστικό υλικό για ανακύκλωση.

Οι αρχές της Βραζιλίας ερευνούν τη πιθανή συμμετοχή δύο βρετανικών επιχειρήσεων και η Βρετανική πρεσβεία δήλωσε, ότι η κύβερνηση δε θα διστάσει να πάρει σκληρά μέτρα εναντίον των εταιρειών, αν αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει διεθνείς όρους για την εξαγωγή αποβλήτων.

Σχόλια