Σε αμέλεια οφείλεται το ναυάγιο του Sea Diamond

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

negligence-accident-sea-diamondΣε αμέλεια αποδίδεται το ατύχημα και η βύθιση του Sea Diamond που έγινε πριν δυόμισι χρόνια στη Σαντορίνη, σύμφωνα με έκθεση του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο δόλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στο πλοίαρχο, στο Α΄ μηχανικό και σε τρεις υπεύθυνους της διαχειρίστριας εταιρείας.

Το ΑΣΝΑ αναφέρει στο πόρισμα του ότι διαπιστώθηκαν λάθη και σοβαρές παραλείψεις που μπορεί να οφείλονται σε συνειδητή επιλογή.

Το πλοίο είχε λάθος πορεία, δεν λειτουργούσε το βυθόμετρο και παρόλο που είχε μαύρο κουτί τα δεδομένα που καταγράφηκαν ήταν ελλιπή.

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, το κρουαζερόπλοιο προσέγγισε το λιμάνι της Σαντορίνης πλέοντας πολύ κοντά σε βραχώδη περιοχή με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του.

Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από το επίπεδο συντήρησης στα διπύθμενα του πλοίου από τα οποία εισέρευσε νερό, για τη κατάσταση του βυθόμετρου και για τις κινήσεις που έγιναν για τη διάσωση του πλοίου μετά την πρόσκρουση.

Όσον αφορά το θέμα με τη καταγραφή δεδομένων του ταξιδίου στο μαύρο κουτί, η έκθεση αναφέρει ότι αν και διέθετε το πλοίο το εν λόγω εξοπλισμό, δεν αντιγράφηκαν τα δεδομένα από την κεντρική μονάδα του συστήματος πριν από την εγκατάλειψη του αν και υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει.

Τέλος στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανεπαρκής συντήρηση του πλοίου καθώς και μια σειρά από λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη βύθιση του Sea Diamond.

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Louis Hellenic Cruises αναφέρει ότι το πόρισμα είχε ήδη προαναγγελθεί από διάφορους φορείς και δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη, ενώ υποστηρίζει την αρχική της θέση, ότι η πρόσκρουση οφείλεται σε λάθος χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής .

Σχόλια