Ανατροπή στην εγκατάσταση των φωτοβολταικών

1
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-troubles-placement-photovoltaicsΕμπόδια συναντά η τοποθέτηση των φωτοβολταικών στις στέγες των σπιτιών, μετά την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά στις 6 Ιουλίου, σχετικά με την εν λόγω εγκατάσταση σε εκτός σχεδίου περιοχές

Η απόφαση του κου Σουφλιά προβλέπει ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταικών ισχύος από 20 έως 150 κιλοβάτ απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Η εν λόγω απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έχει μπλοκάρει το 90% των αιτήσεων που έχουν γίνει .

Εν αντιθέσει, με όσα είχε εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  προ διμήνου μετά από συνεργασία που είχε με το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε, δεν υπήρχε υποχρέωση αρτιότητας για όλα τα μικρά έργα κάτω των 20 KW, καθώς και για τα φωτοβολταικά συστήματα από 20KW έως 150KW δεν υπήρχε θέμα αρτιότητας του οικοπέδου, εφόσον είχε εκδοθεί η απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής. Ακόμα και τα μεγαλύτερα έργα από 150KW θα ίσχυε το ίδιο καθεστώς εφόσον είχε εκδοθεί απόφαση χορήγησης άδειας παραγωγής.

Ωστόσο, στις 6 Ιουλίου η απόφαση κου Σουφλιά προκάλεσε ανατροπή στα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εγκλωβίζοντας χιλιάδες επενδυτές. Η προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταικών ισχύος από 20KW έως 150KW είναι ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις 6 Ιουλίου υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκαταστάσεις των φωτοβολταικών συστημάτων ισχύος μέχρι 10KW, στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων καθώς και την ΚΥΑ που αφορά τις εγκαταστάσεις των εν λόγω συστημάτων για τις εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ».

Σχετικά με τους όρους για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών στις στέγες των σπιτιών δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια, πάρα μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για τη σύνδεση τους με τη ΔΕΗ, εκτός από την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται η προσκόμιση των θεωρημένων σχεδίων με τη πολεοδομία όπως τοπογραφικό, κάτοψη δωματίου ή στέγης.

Η τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων δεν θα επιτρέπεται πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

Σε περίπτωση τοποθέτησης των εν λόγω συστημάτων σε στέγες, θα πρέπει να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50μ. από το περίγραμμα της, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική του κτιρίου.

Τα φωτοβολταικά συστήματα που πρόκειται να τοποθετηθούν στο δώμα κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20μ., τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για την προστασία της εγκατάστασης.

Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος θα πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1μ. για λόγους ασφαλείας.

Οι όροι που ισχύουν για τις εκτός σχεδίου περιοχές αφορούν:

Για την εγκατάσταση ισχύος κάτω των 20KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για τη τοποθέτηση από 20KW έως 150KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για την εγκατάσταση από 150KW και πάνω, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα καθώς και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομία και θα πρέπει να συνοδεύονται με αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε περιοχές που είναι απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου, πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, δασικές και γεωργικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, οικότοποι που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000 και σε περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεως της γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καμμία επίπτωση στην εγκατάσταση σε στέγες δεν έχει η απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ.

    Το περιεχόμενο του άρθρου αναφέρεται σε εκτός σχεδίου χωράφια.

    Παρακαλώ να αλλάξετε τον τίτλο του άρθρου γιατί παραπληροφορεί και αποτρέπει τον κόσμο από το να κάνει επενδύσεις.

Comments are closed.