Συμφωνία για παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-solar-power-saharaΜια κοινοπραξία από 12 ευρωπαϊκούς κολοσσούς από το χρηματοοικονομικό και τον ενεργειακό κλάδο, υπέγραψαν μια συμφωνία για τη κατασκευή μιας τεράστιας εγκατάστασης παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη βόρεια Αφρική, όπου θα μπορεί να καλύψει το 15% της ενεργειακής ζήτησης στην Ευρώπη, μέχρι το 2050.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Desertec και στη πλειοψηφία του συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες όπως η Siemens AG, RWE AG, E.ON AG, Deutsche Bank AG, Munich Re AG και η ελβετική εταιρεία ΑΒΒ που βασίζεται στην εφαρμοσμένη μηχανική.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπεγράφη στη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο Μόναχο, με την ονομασία Desertec και περιγράφτηκε ως ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο και οικονομικά εφικτό, που μπορεί να καλύψει ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Το εν λόγω πρόγραμμα κόστους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, βασίζεται στην κατασκευή ηλιακών θερμικών εγκαταστάσεων για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας  κάτοπτρα που θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα είναι συνδεδεμένα με ένα κεντρικό αγωγό με ένα ειδικό υγρό που θα θερμαίνεται και θα το μετατρέπει σε ατμό. Ο ατμός θα ενεργοποιεί γεννήτριες για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω ενός δικτύου αγωγών υψηλής τάσης μήκους 1800 μιλίων.

Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις λειτουργούν ήδη στην Αμερική και στην Ισπανία.

Το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο υπολόγισε, βασιζόμενο σε μια μελέτη που έκανε, ότι το νέο δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας θα κοστίσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα όμως έρχεται αντιμέτωπο με πολιτικά και οικονομικά εμπόδια καθώς οι εταιρείες καλούνται να συνεισφέρουν για το πρώτο χρόνο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όσο θα προχωράει το έργο θα αναζητηθούν πρόσθετα μέλη για την εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης.

Η συνεργασία των 12 εταιρειών για την υλοποίηση του έργου θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς αποδεικνύει ότι η ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική.

Σχόλια