Η προεδρία της Σουηδίας πιέζει για δραστικά μέτρα

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-president-sweden-demands-drastic-solutionsΟι συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή προχωρούν σε πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ πολλές χώρες ζητούν από άλλα κράτη να δράσουν αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας Andreas Carlgren.

H Σουηδία έχει αναλάβει τη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπόλοιπο του έτους και αναμένεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με στόχο να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη μια κοινή γραμμή στην επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ στη Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

Οι συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή προχωρούν σε αργούς ρυθμούς και δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό σχέδιο από την ΕΕ, συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας.

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, λόγω της ταχύτατης οικονομικής της ανάπτυξης και την εξάρτηση της από το λιθάνθρακα.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη που καθοδηγούνται από τη Κίνα και την Ινδία δηλώνουν ότι οι πλούσιες χώρες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κυρίως από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες που παρίστανται στο 17μελες Φόρουμ των Σημαντικότερων Οικονομιών (η ομάδα των G8 μαζί με τις αναδυόμενες οικονομίες) στην Ιταλία, συμφώνησαν να καταβάλλουν προσπάθειες για το περιορισμό στους 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη θα πρέπει να δεσμευτούν για σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2012.

Η ΕΕ συμφώνησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τους στόχους τους και συγκεκριμένα η Ινδία και η Κίνα να δεσμευτούν για μια μείωση των εκπομπών του CO2 περίπου 15% με 30% .

Ο γραμματέας Ενέργειας των ΗΠΑ, Steven Chu μαζί με το γραμματέα Εμπορίου Gary Locke, πρόκειται να επισκεφθούν τη Κίνα για να πιέσουν τη κυβέρνηση να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για τη καταπολέμηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη του Barack Obama στη Κίνα μέσα στο έτος, όπου εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί μια κοινή πολιτική μεταξύ των δύο κρατών εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Κοπεγχάγη.

Σχόλια