Αγωγός Nabbuco: υπεγράφη συμφωνία με την Τουρκία

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-europe-gas-pipeline-dealΣυμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο υπέγραψαν τη Δευτέρα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία..

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πρόκειται για συμφωνία ιστορικής σημασίας και διευκρίνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού θα οριστικοποιηθεί εντός έξι μηνών.

Όταν ολοκληρωθεί, ο αγωγός θα μεταφέρει 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μέσω της  Τουρκίας.

Η κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, το μήκος του οποίου ξεπερνά τα 3.000 χιλιόμετρα, θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη λύση του ενεργειακού προβλήματος στην Ευρώπη και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα πέντε συμβαλλόμενα μέρη (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Αυστρία), συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του σχεδίου τα τελευταία επτά χρόνια.

Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την ταυτότητα των προμηθευτών φυσικού αερίου στον αγωγό, το βάρος κλίνει προς το Αζερμπαϊτζάν ενώ πιθανότατα στο φιλόδοξο σχέδιο θα συμμετάσχουν το Ιράκ, το Ιράν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και η Αίγυπτος.

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγουν μεγάλες προσπάθειες για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά μετά τα γεγονότα του χειμώνα και τη διαμάχη με την Ουκρανία που «πάγωσε» τη Γηραιά Ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη ΡωσίαςΟυκρανίας ξέσπασε όταν η τελευταία καθυστέρησε την αποπληρωμή των χρεών της. Η Ρωσία διέκοψε τότε τη διοχέτευση αερίου στην Ουκρανία, γεγονός που επηρέασε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεδομένου ότι οι περισσότεροι αγωγοί διασχίζουν το έδαφός της.

Σχόλια