Νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την προστασία των δασών

0
13

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

company-barcodes-trees-protect-forestsΗ βρετανική εταιρεία Helveta βάζει γραμμωτούς κώδικες (barcodes) στα δέντρα των τροπικών δασών για να τα προστατεύσει από την παράνομη υλοτομία.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται στα τροπικά δάση στην Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Νότια Αμερική για να βοηθήσει τις χώρες στη καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, η οποία αποτελεί το ένα πέμπτο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως.

Η εταιρεία Helveta, δήλωσε ότι η τοποθέτηση των barcodes στα δέντρα θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τη σκληρή νομοθεσία για την εισαγωγή υλοτομίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα πρόκειται να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στη Κοπεγχάγη για τη Κλιματική Αλλαγή, το Δεκέμβριο.

Η επιχείρηση που έχει εξασφαλίσει άλλα 4,88 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδοτήσεις επενδυτών και έχει τοποθετήσει γραμμωτούς κώδικες σε δέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως στη Βολιβία, στη Γκάνα, στην Ινδονησία, στη Λιβερία, στη Μαλαισία και στου Περού.

Η χρήση των barcodes δεν μπορεί να αποτρέψει τη παράνομη υλοτομία αλλά μπορεί να δυσκολέψει την επεξεργασία και την εξαγωγή της ξυλείας, δήλωσε ο Patrick Newton, διευθυντικό στέλεχος της Helveta.

Σε κάθε δέντρο πάνω από ένα ορισμένο μέγεθος, δίνεται ένας μεμονωμένος γραμμωτός κώδικας. Ανώτεροι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές στα μακρινά δάση και σαρώνουν  τις ετικέτες, από τη στιγμή που ένα δέντρο κόβεται μέχρι τη διαδικασία της εξαγωγής του και τα εν λόγω στοιχεία καταχωρούνται σε ασφαλή βάση δεδομένων της εταιρείας δήλωσε ο Newton.

Η παράνομη υλοτομία κοστίζει στις χώρες που παράγουν ξυλεία, 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Καταστρέφοντας τα δάση αυξάνονται οι κίνδυνοι των πυρκαγιών και των πλημμύρων.

Η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να συμμετέχουν σε ένα προτεινόμενο σχέδιο για τη προστασία των δασών παγκοσμίως και παράλληλα να συμβάλει στη μάχη ενάντια της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Σχόλια