Οι G8 θα ενισχύσουν οικονομικά τις φτωχότερες χώρες

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

g8-financial-support-poor-countriesΟι ηγέτες της ομάδας των G8 δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν οικονομικά με 20 δισεκατομμύρια δολάρια τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τη τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής στην Ιταλία.

Ο προέδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας τροφίμων είναι υψίστης σημασίας σε όλα τα κράτη στο κόσμο.

Τα πλούσια κράτη έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη, συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Αρχικά οι ηγέτες της ομάδας G8 είχαν δεσμευτεί για οικονομική ενίσχυση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά  αποφάσισαν να προσθέσουν άλλα 5 δισεκατομύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους.

Ο σκοπός της ενίσχυσης είναι να μπορέσουν τα φτωχότερα κράτη να αναπτύξουν το τομέα της γεωργίας, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τη παροχή βοήθειας από το εξωτερικό, υποστήριξε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει συγγενείς στη Κένυα και χρησιμοποίησε τις προσωπικές του εμπειρίες στις συζητήσεις του με τους άλλους ηγέτες.

Ένα μέρος της οικονομικής ενίσχυσης στις χώρες του Τρίτου Κόσμου θα δοθεί από τις ΗΠΑ, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κος Ομπάμα συναντήθηκε με εκπροσώπους των χωρών της Αγκόλας, της Αλγερίας, της Νιγηρίας και στης Σενεγάλης στη πόλη Λ’ Ακουίλα καθώς και με το Πάπα Βενέδικτο στη Ρώμη, πριν ξεκινήσει τη περιοδεία του στην Αφρική.

Το πακέτο ενίσχυσης των αγροτικών επενδύσεων έχει ως στόχο, να μπορέσουν οι φτωχότερες χώρες να παράγουν μόνες τους τα τρόφιμα, αναπτύσσοντας την εγχώρια γεωργία που θα έχει ως αποτέλεσμα να τονωθούν οι τοπικές αγορές.

Παράλληλα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών στο πλανήτη δεσμεύτηκαν ότι θα φροντίσουν να περισταλεί η κερδοσκοπία στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του οποίου καθορίζει τη τιμή πολλών τροφίμων.

Σχόλια