Τεχνολογία CCS: συνεργασία Ευρώπης και Κίνας

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-ccs-technology-collaboration-eu-chinaΗ Ευρωπαική Ένωση θα χρηματοδοτήσει τη Κίνα με 50 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει σταθμό που θα δοκιμάσει τη τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα  (CCS), στοχεύοντας στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαική Επιτροπή δήλωσε ότι η εν λόγω συνεργασία, θα βοηθήσει τη Κίνα να χρησιμοποιήσει τη πολύτιμη πηγή της το λιθάνθρακα, για να παράγει «καθαρή» ενέργεια χωρίς την απελευθέρωση περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που έγινε μεταξύ ΕΕ και Κίνας, ο κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao ζήτησε από την Ευρώπη, να βοηθήσει τη χώρα του να κάνει χρήση της τεχνολογίας «καθαρού άνθρακα» για να μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές του CO2.

Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν την ακριβή  τεχνολογία CCS, για να δουν αν είναι αποτελεσματική για το περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και θέλουν να ενθαρρύνουν την Ασία να ασχοληθεί με την εν λόγω τεχνολογία.

Οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στο κόσμο Κίνα και Ινδία, αποτελούν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και κατηγορούνται ότι ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάτπυξης.

Η ΕΕ ζήτησε από τις ευρωπαικές κυβερνήσει,ς να χρηματοδοτήσουν τη Κίνα για να εκπληρώσει το σχέδιο της για «καθαρή» ενέργεια και να μπορέσει να κάνει χρήση της τεχνολογίας της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μειώσει περίπου 10% τις παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030, υποστηρίζει η ΕΕ.

Μια επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ συστήνει ότι οι εκπομπές ρύπων πρέπει να διχοτομηθούν μέχρι το 2050, για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών, όπως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία.

Η ευρωπαικές κυβερνήσεις συμφώνησαν το περασμένο Μάρτιο να δεσμεύσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη συγκρότηση δικτύου 12 εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση της τεχνολογίας CCS στην Ευρώπη, μέχρι το 2015.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις άσκησαν έντονη κριτική στην εν λόγω απόφαση, καθώς θεωρούν ότι είναι καλύτερο να γίνει χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική.

Σχόλια