Οι G8 επικεντρώνονται στην ασφάλεια τροφίμων

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικονομία.

g8-food-securityΟι ηγέτες της ομάδας των G8 πρόκειται να παρουσιάσουν τις νέες δεσμεύσεις τους για τις προμήθειες τροφίμων στις φτωχότερες χώρες που μαστίζονται από τη πείνα, τη τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής στην Ιταλία.

Αναμένονται να ενισχύσουν οικονομικά τα φτωχότερα κράτη με 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν να αναπτύξουν το τομέα της γεωργίας.

Τη Πέμπτη 9 Ιουλίου, η δεύτερη μέρα των συζητήσεων της ομάδας των G8, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ηγέτες από τα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη συμφώνησαν, ότι η παγκόσμια θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, η Σύνοδος Κορυφής θα συζητήσει για το ζήτημα της ασφάλειας τροφίμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι ηγέτες αναμένεται να δεσμευτούν για την οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων κρατών, ώστε να μπορούν να κάνουν περισσότερες επενδύσεις πάνω στο τομέα της γεωργίας.

Εντούτοις ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellich που παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ότι η αποστολή τροφίμων θα ήταν επίσης απαραίτητη για τα φτωχότερα κράτη.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα επηρεάσουν τις προμήθειες τροφίμων και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη του τομέα της γεωργίας.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη Kanaya Nwanze, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα οι ηγέτες να επικεντρωθούν στην ασφάλεια τροφίμων, καθώς θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να είναι σε θέση να παράγουν τη τροφή τους, πράγμα που θα τονώσει οικονομικά τις τοπικές αγορές.

Ο κος Nwanze δήλωσε ότι περιμένει από τον πρόεδρο Barack Obama, να απαιτήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας των G8 αλλά και από τους ηγέτες των αναδυόμενων οικονομιών, να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα της γεωργίας.

Ο πρόεδρος Barack Obama αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των κρατών της Αγκόλα, της Αλγερίας, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης, καθώς και με τον Πάπα Βενέδικτο στη Ρώμη, πριν ξεκινήσει τη περιοδεία του στην Αφρική.

Σχόλια