Η κλιματική αλλαγή συρρικνώνει τα πρόβατα

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-shrinking-sheepΗ κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τη συρρίκνωση μιας ράτσας προβάτων στη Σκωτία, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο ηπιότερος χειμώνας βοηθάει στην επιβίωση των μικρότερων προβάτων.

Η κλασσική θεωρία εξέλιξης των ζώων, θα προέβλεπε ότι τα άγρια πρόβατα φυσιολογικά γίνονται μεγαλύτερα σε μέγεθος και όπως ισχύει για τα μεγαλύτερα και δυνατότερα ζώα, επιβιώνουν καλύτερα σε σύγκριση με τα μικρότερα.

Οι επιστήμονες άρχισαν τις μελέτες τους στη ράτσα προβάτων Soay που βρίσκονται στο νησί Hirta στο αρχιπέλαγος St. Kilda, το 1985.

Στα εν λόγω πρόβατα όμως παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους τους κατά 5% τα τελευταία χρόνια και στο βάρος τους, ποσοστό πολύ ανησυχητικό.

Το εν λόγω φαινόμενο αναφέρθηκε αρχικά το 2007.

Ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας ο Tim Coulson από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι το νησί είναι ένα «φυσικό εργαστήριο», όπου υπάρχουν μόνο πρόβατα και βλάστηση.

Ο Tim Coulson και η ομάδα του είχαν πρόσβαση στις αναλυτικές πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί για τα εν λόγω πρόβατα περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες μεθόδους για να προβλέψουν πως ένα φυσικό γνώρισμα όπως το μέγεθος του σώματος των προβάτων μπορεί να αλλάξει από γενιά σε γενιά.

Βρήκαν ότι  το τοπικό περιβάλλον είχε μια ισχυρή επίδραση στην εξέλιξη των ζώων.

Στο παρελθόν μόνο τα μεγάλα, υγιή πρόβατα καθώς και τα μεγάλα αρνιά είχαν πιθανότητες να επιβιώσουν στους σκληρούς χειμώνες που επικρατούσαν στο νησί Hirta, δήλωσε η ομάδα.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής η βλάστηση είναι διαθέσιμη περισσότερους μήνες το χρόνο στο νησί.

Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι τόσο δύσκολες πια, αφού και τα μικρότερα πρόβατα καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η κλιματική αλλαγή δε θα μειώσει μόνο το μέγεθος των εν λόγω προβάτων αλλά και άλλων ζώων στο πλανήτη.

Σχόλια