Οι G8 θέτουν στόχους για τη κλιματική αλλαγή

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

g8-set-targets-climate-changeΟι ηγέτες της ομάδας των G8 κατέληξαν σε μια συμφωνία ότι η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2050.

Η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των G8 που διεξάγεται στη πόλη L’ Aquila, συζήτησε το θέμα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια διακήρυξη που θα περιλάμβανε τη μείωση των εκπομπών του CO2 κατά 80% από τις αναπτυγμένες χώρες και κατά 50% από τις αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι το 2050.

Υποστηρίζεται ότι το κύριο πρόβλημα είναι, ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται απροετοίμαστες μπροστά στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, έως ότου δεσμευτούν οι αναπτυγμένες χώρες για περισσότερη οικονομική ενίσχυση απέναντι τους.

Η μείωση των εκπομπών του CO2 είναι μόνο ένας στόχος και θα χρειαστεί τη συνεργασία των ταχύτατων βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο Roger Harrabin αναλυτής για το περιβάλλον δήλωσε, ότι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα, πως η πολιτική για τη κλιματική αλλαγή καθυστερεί την επιστήμη. Για πρώτη φορά η ομάδα των G8 δέχθηκε τα όρια που βάζει η επιστήμη για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ στο παρελθόν η κυβέρνηση Μπους δεν ήταν πρόθυμη να τα δεχτεί.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων των θερμοκηπίων μεταξύ 25% έως 50% μέχρι το 2020, για τη σταθεροποίηση του κλίματος. Οι πλούσιες χώρες θα ζητήσουν από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να περιορίσουν κατά πολύ τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά η Ινδία θα κατηγορήσει τη Δύση ότι έχει αποτύχει στη δράση της ενάντια της κλιματικής αλλαγής, συμπλήρωσε ο Harrabin.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Gordon Brown δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι οι ηγέτες των κρατών που δεν ανήκουν στην ομάδα των G8, θα υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, εν όψει των συζητήσεων που διεξάγονται για τη κλιματική αλλαγή.

Ο κος  Brown δήλωσε οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G8, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια παγκόσμια συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή που θα γίνει στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Οι ηγέτες της ομάδας των G8 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ) θα συναντηθούν με τους ηγέτες της ομάδας των G5 των αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική).

Σχόλια