Η Αυστραλία απαγορεύει το εμφιαλωμένο νερό

2
146

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

australia-bans-bottled-waterΗ πρώτη χώρα στο κόσμο που απαγορεύει την πώληση του εμφιαλωμένου νερού είναι η Αυστραλία, λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας New South Wales Nathan Rees δήλωσε, ότι θα απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τεράστια χρηματικά ποσά δαπανούνται για την εξαγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά του εμφιαλωμένου νερού. Δεν είναι μόνο η ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τα πλαστικά μπουκάλια αλλά και η ενέργεια που καταναλώνεται για τη κατασκευή τους, συμπλήρωσε ο Nathan Rees.

O Ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Peter Garrett δήλωσε υποστηρικτής του εν λόγω μέτρου και κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτείες της Αυστραλίας να το υιοθετήσουν.

Τα απορρίμματα από τα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν σε χωματερές και επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφού δύσκολα βιοδιασπώνται και χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως για την παραγωγή τους.

Το εν λόγο μέτρο υιοθετήθηκε από τη κωμόπολη Bundanoon που βρίσκεται στη πολιτεία New South Wales, όπου είναι η πρώτη πόλη στο κόσμο που απαγόρευσε τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού.

Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 2500 κατοίκους και περισσότεροι από 350, ψήφισαν σε δημόσια συγκέντρωση την απαγόρευση του εμφιαλωμένου νερού. Μόνο δύο κάτοικοι που ήταν στην εν λόγω συγκέντρωση ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται σε εταιρεία εμφιάλωσης νερού.

Αφορμή για την εν λόγω απαγόρευση, ήταν η ανακοίνωση σχεδίων μιας εταιρείας για την εμφιάλωση του νερού της περιοχής στο Sidney και την μεταπώληση του στη πόλη.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν φοβούμενοι τον μεγάλο αντίκτυπο που θα είχαν στο περιβάλλον τα πλαστικά απορρίμματα και απαγόρευσαν τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού.

2 Σχόλια

  1. Μου κάνει εντύπωση η αποφασιστικότητα της Αυστραλίας στο θέμα των πλαστικών απορριμμάτων και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι σε όλα όσα αφορούν τη μόλυνση του πλανήτη εξαιτίας μιας κάποιας βολικής λύσης, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή.
    Στην Ελλάδα συγκεκριμένα για το θέμα του νερού πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μια τέτοια διάταξη, αφού το νερό που πίνουμε από τις βρύσες δεν είναι τόσο καθαρό όσο θα επιθυμούσαμε.
    Πραγματικά όμως είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα κι αξίζει να του δώσουμε μεγάλη προσοχή. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται δραματικά η χρήση εμφιαλωμένων. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι τυχαίο. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης το λιγότερο που θα επιθυμούσε η νοικοκυρά είναι να φέρνει δεκάδες μπουκάλια νερού στο σπίτι της, ενώ ήδη πληρώνει για το νερό της βρύσης.

Comments are closed.