Εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων: νέο πακέτο μέτρων

4
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-saving-new-measures-buildingsΤη σύσταση νέου πακέτου μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, με περιορισμένη δαπάνη ή ακόμη και χωρίς καθόλου συμμετοχή των ιδιοκτητών, εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα με την αλλαγή των κλιματιστικών, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προχωράει σε καινούργια μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών, που θα αναλαμβάνουν το κόστος της υλοποίησης των εργασιών στο συγκεκριμένο ακίνητο και η χρηματοδότηση θα γίνεται από το όφελος που προκύπτει σταδιακά, από τους ιδιοκτήτες με τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι νέες Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις, θα αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα να εγκαθιστούν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και θα αποπληρώνονται για το έργο τους, με την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει ο τελικός χρήστης. Θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε από τρίτους είτε με δικούς τους πόρους.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ιδρυθεί «Πράσινο Ταμείο», που θα επιδοτεί επιχειρηματικά σχέδια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και θα χρηματοδοτείται είτε από Κοινοτικά Προγράμματα είτε από ένα μέρους του κύκλου εργασιών της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων.

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις που είναι υποχρεωτικές, ψηφίστηκαν με νόμο πέρυσι και αφορούν όλα τα κτίρια που νοικιάζονται ή πωλούνται.

Ο υπουργός τόνισε ότι το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών δε θα ξεπερνά το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις καινούργιες οικοδομές και σε όσα κτίρια ανακαινίζονται, θα τοποθετούνται ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ελέγχει το επίπεδο της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι μετρητές σε 8,500 καταναλωτές μέσης τάσης και 100 χαμηλής τάσης. Η ΔΕΗ θα αρχίσει να εγκαθιστά πιλοτικά άλλους 60,000 σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Οι εν λόγω μετρητές θα παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ο εθνικός στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας που έχει τεθεί από την ΕΕ είναι 9% μέχρι το 2016.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι καινούργιες οικοδομές που κάνουν χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξαιρούνται από την υποχρεωτική εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης, αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

4 Σχόλια

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΩΣΗΣ Κ.Λ.Π. ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ.

  2. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΩΣΗΣ Κ.Λ.Π. ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ .ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ , ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  4. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΤΑΡΑΤΣΩΝ .ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ , ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Comments are closed.