Κλιματική αλλαγή: οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται βοήθεια

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-developing-countries-need-moneyΟι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, και οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G8,  θα αποκτούσαν νέα δυναμική αν λαμβάνονταν αποφάσεις για τη χορήγηση χρηματικής ενίσχυσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του ΟΗΕ.

Οι συζητήσεις για τη κλιματική αλλαγή που γίνονται στον ΟΗΕ τους τελευταίους 18 μήνες, αφορούν τη συμφωνία για τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου μετά από το 2012, που θα λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο και τη οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Yvo de Boer, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, είναι υπεύθυνος για τις συζητήσεις μεταξύ 192 κρατών, δήλωσε ότι η οικονομική ενίσχυση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ήταν μια πρακτική και χρήσιμη βοήθεια.

Μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προτείνουν μεταξύ 5 δισεκατομμυρίων και 10 δισεκατομμυρίων ετησίως οικονομική βοήθεια για τις εν λόγω χώρες, ώστε να μπορέσουν να εξετάσουν τα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, στην αλιεία καθώς και τις επιπτώσεις των έντονων καταιγίδων και του φαινομένου της ξηρασίας.

Τα εν λόγω χρηματικά ποσά μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ετησίως, μέχρι το 2020.
Περισσότερο από 100 χώρες υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο De Boer.

Η οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ομάδας G8 στην Ιταλία.

Για τις φτωχότερες χώρες η κλιματική αλλαγή σημαίνει ακριβότερες προμήθειες τροφίμων, παρουσιάζει μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ΜΚΟ Oxfram International.

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στο πλανήτη υποφέρουν από πείνα.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στις εποχές του χρόνου καθώς συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, θα αναγκάσουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες τροφίμων. Η έλλειψη παροχής νερού και τροφίμων θα οδηγήσει στη μαζική μετανάστευση και στη σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων, αποκαλύπτει μια μελέτη που βρήκε εντυπωσιακές ομοιότητες στις γεωγραφικές ζώνες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τις ενδεχόμενες καταστροφές που θα φέρει η κλιματική αλλαγή, αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Για την αποφυγή των εν λόγω καταστροφών θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν μέχρι τα μισά του αιώνα, δηλώνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή.

Σχόλια