Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: οι στόχοι των G8

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

g8-set-targets-greenhouse-gasesΗ Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των G8 θα ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου στη Λ΄Ακουίλα της Ιταλίας, για τη κατάρτιση ενός σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες της ομάδας των G8 αναμένονται να πάρουν δεσμεύσεις που αφορούν τη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ότι ο κόσμος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, ενώ οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές κατά 80%.

Η ομάδα των G8 πιθανότατα να υπογράψουν μια συμφωνία για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, ένα επίπεδο που θεωρείται ως κατώτατο όριο κινδύνου.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιτεθεί στην εν λόγω πρόταση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την ομάδα των G8 ότι είναι ανεπαρκής ως προς τη προστασία του πλανήτη ενάντια στη κλιματική αλλαγή και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου όπως απαιτούν οι επιστήμονες, επειδή το ζήτημα προκαλεί ακόμα πολιτικές αντιπαραθέσεις στο αμερικάνικο Κογκρέσο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης των μελών της ομάδας των G8 με τους ηγέτες των αναπτυσσόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Οι γνώμες μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών ποικίλλουν ευρέως.  Η Ινδία αντιτάσσεται στις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας που μαστίζει τη χώρα και θεωρεί ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να δώσουν τις λύσεις.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη μιας νέας οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά με αργούς ρυθμούς για να μην προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές.

Θα πρέπει να πείσουμε τη Κίνα ότι είναι για το δικό της συμφέρον να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για την ανάπτυξη της νέας οικονομίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ένας διπλωμάτης από το δυτικό κόσμο.

Η Βραζιλία είναι η σημαντικότερη των αναδυόμενων χωρών που θα υπογράψει για το κατώτατο όριο των 2 βαθμών Κελσίου.

Ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) καθηγητής RK  Pachauri δήλωσε, ότι οι ηγέτες της ομάδας των G8 θα πρέπει να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και να χρηματοδοτήσουν τις φτωχότερες χώρες για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στη κλιματική αλλαγή.

Σχόλια