Φυσικό αέριο: νέα ενεργειακή κρίση προβλέπει η ΕΕ

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-economy-natural-gas-crisisΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει καινούργιες προσπάθειες για να αποφύγει τη πιθανότητα μιας νέας ενεργειακής κρίσης στο φυσικό αέριο, αφού η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα για την αποπληρωμή των προμηθειών της από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Baroso, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία και καλεί διεθνή πιστωτικά ιδρύματα να την στηρίξουν.

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ουκρανίας  να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, τη προηγούμενη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε στα κράτη μέλη να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν έγκαιρα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο κος Baroso δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας, με σκοπό να βρεθούν λύσεις καθώς και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αποπληρώσει το χρέος της.

Η τελευταία ενεργειακή κρίση είχε ξεσπάσει τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ των δύο χωρών όπου οδήγησαν στην διακοπή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ εξαρτώνται περίπου 40% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας ενώ το μεγαλύτερο μέρος του μεταφέρεται από τους ουκρανικούς αγωγούς.

Η Ουκρανία εξαρτάται από την εκταμίευση δανείων της κυβέρνησης της, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της στο ρώσικο κολοσσό  εξαγωγής φυσικού αερίου τη Gazprom.

Σχόλια