Αιωρούμενα σωματίδια : η Ελλάδα απειλείται με παραπομπή

0
32

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

particles-pollution-greeceΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με παραπομπή της Ελλάδα καθώς και άλλων εννέα χωρών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση, των βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει παράταση ενός χρόνου όσον αφορά τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για 19 περιοχές, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία από τις 94 συνολικά, για τις οποίες είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και πρέπει τα κράτη – μέλη να συμμορφωθούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας.
Τα εν λόγω σωματίδια προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων, καρδιοαγγειακές παθήσεις, άσθμα και ευθύνονται για 370,000 πρόωρους θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Στην ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζεται υψηλότερη συγκέντρωση από το επιτρεπτό όριο, των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα τόσο σε καθημερινή όσο και σε ετήσια βάση, από το 2005 μέχρι το 2007.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι ο ετήσιος όρος των PM10 δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και η να μην υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο.

Σχόλια