Πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environmental-protection-programme-sea-turtlesΟ Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET), πραγματοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα για τη προστασία των εν λόγω ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στη βόρεια ακτή της Αλβανίας και χρηματοδοτείται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η έρευνα, η ενημέρωση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τις θαλάσσιες χελώνες στην Αλβανία.

Ο ερευνητής του προγράμματος με τίτλο «Παρακολούθηση και Προστασία Σημαντικών Τροφικών Πεδίων των Θαλάσσιων Χελωνών» Μαίκλ Γουάιτ και η ομάδα του, συνεργάζονται με τους αλιείς στη περιοχή του Πατόκ για να συλλέξουν βασικά στοιχεία των κινήσεων των χελωνών, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν περισσότερο στη προστασία τους.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί φοιτητές βιολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων.
Ένα από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στο πλανήτη, είναι οι θαλάσσιες χελώνες, που κινδυνεύουν από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.

Η εκμετάλλευση των παραλιών εμποδίζει τις χελώνες να βγούνε να γεννήσουν τα αυγά τους αφού ο θόρυβος και τα φώτα τις τρομάζουν. Έτσι πολλές φορές  αναγκάζονται να φτιάχνουν πρόχειρα τη φωλιά τους και να γεννούν βιαστικά με αποτέλεσμα ελάχιστα αυγά να εκκολάπτονται. Άλλες φορές πάλι προτιμούν να τα γεννούν μέσα στη θάλασσα.

Στη Μεσόγειο υπάρχουν τρία είδη χελώνας, η δερματοχελώνα, η πρασινοχελώνα και η καρέττα.

Σχόλια