Η πράσινη αρχιτεκτονική αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς

0
41

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

vegitecture-developing-rapidlyΗ πράσινη αρχιτεκτονική (vegitecture) αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Στο Μουσείο Quai Branly που βρίσκεται στο Παρίσι, παρατηρεί όποιος βρεθεί από τη νότια πλευρά του, μια έκταση 800τ.μ. που καλύπεται από ένα τεράστιο φύλλωμα, σχεδιασμένη από τον Patrick Blanck, όπου υπάρχουν πάνω από 170 διαφορετικά είδη φυτών.

Ο κάθετος κήπος που έχει φτιαχτεί είναι ένα καταπληκτικό θέαμα, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους της πράσινης αρχιτεκτονικής.

Οι αρχιτέκτονες αναζητούν διάφορους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να κατασκευάσουν όμορφα κτίρια που θα προσελκύσουν τους ανθρώπους για να εγκατασταθούν.

Οι κάθετοι κήποι προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα πέρα από το όμορφο θέαμα που παρουσιάζουν, καθώς λειτουργούν θετικά στη ψυχολογία και στην υγεία των ανθρώπων που διαμένουν στα κτίρια, απορροφούν το θόρυβο, τη θερμότητα και τη ρύπανση.

Κάποιοι οραματιστές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα μπορεί κανείς να συλλέγει τη τροφή του από τους «ζωντανούς τοίχους», όπως τους ονομάζουν.

Ένας υποστηρικτής της εν λόγω ιδέας είναι και ο γνωστός αρχιτέκτονας Ken Yeang, που ειδικεύεται στη κατασκευή πράσινων ουρανοξυστών και σχεδιάζει στο μέλλον να δημιουργήσει κάθετους κήπους όπου οι ένοικοι των κτιρίων θα μπορούν να καλλιεργούν τρόφιμα στους τοίχους των σπιτιών τους.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί της Γαλλίας, πρόσφατα ζήτησε από 10 ομάδες κορυφαίων αρχιτεκτόνων, να ξανασχεδιάσουν το Παρίσι με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον.

Μεταξύ των προτάσεων, η ομάδα του Ronald Castro πρότεινε ένα τεράστιο πάρκο 250 στρεμμάτων που να περιβάλλεται από ουρανοξύστες, ενώ ο Richard Rogers παρουσίασε σχέδια για δημιουργία κήπων στις στέγες των σπιτιών και πάρκα που να αιωρούνται πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης.

Οι «ζωντανοί τοίχοι» απορροφούν τις τοξίνες και έχουν θετική επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας Richard Sabin από την εταιρεία Bio Tecture.

Ο Sabin δήλωσε ότι μόλις τελείωσαν ένα τοίχο που αποτελείται από διάφορα είδη φύλλων, που χρησιμοποιούνται για σαλάτα, όπως είναι το λάχανο και το μαρούλι.

Οι πράσινοι τοίχοι βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα καθώς μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα είδη φυτών και λουλουδιών, υποστηρίζει ο Sabin.
Η τεχνολογία που απαιτείται για τη δημιουργία τους είναι πολυσύνθετη.

Χρησιμοποιείται ένα στρώμα πλαστικού και μετάλλου κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί τη κυκλοφορία του αέρα και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Τα διάφορα είδη φυτών τοποθετούνται μέσα θήλακες από πλαστικό και ποτίζονται μέσω ενός δικτύου πλαστικών σωλήνων.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι «ζωντανοί τοίχοι» χρειάζονται πάρα πολύ νερό για να επιβιώσουν. Ο Sabin δήλωσε ότι έχουν εργαστεί πάνω σε συστήματα που μειώνουν τη ζήτηση του νερού.

Σχόλια