Φαλαινοθηρία: απέτυχε η Διεθνής Σύνοδος

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

international-whaling-summit-dead-endΗ ετήσια Διεθνής Σύνοδος για τη Φαλαινοθηρία που πραγματοποιήθηκε στο νησί  Μαδέρα της Πορτογαλίας κατέληξε σε αδιέξοδο, χωρίς καμία συμφωνία, με τον απερχόμενο πρόεδρο να δηλώνει ότι οι φάλαινες μπορούν να σωθούν αν το εμπορικό κυνήγι φαλαινών απαγορευτεί.

Η ετήσια σύνοδος της Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αφού δεν προέκυψε καμία καινούργια συμφωνία σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν. Αντιθέτως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν οι συζητήσεις για άλλον ένα χρόνο.

Οι περιβαλλοντολόγοι αποκάλεσαν τη σύνοδο «χαμένη ευκαιρία».

Ο Willie Mackenzie, εκπρόσωπος της Greenpeace, δήλωσε ότι ήταν άλλη μια χαμένη χρονιά αφού τελικά τίποτα δεν συμφωνήθηκε, ενώ η φαλαινοθηρία συνεχίζεται…

Αμέσως μετά το τέλος της συνόδου, ο απερχόμενος πρόεδρος της IWC δήλωσε ότι η συντήρηση των φαλαινών θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχε το μορατόριουμ του 1986 για την εξαφάνιση των εν λόγω ζώων.  «Πιθανότατα να βρεθώ μπλεγμένος με τις δηλώσεις μου αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα σκοτωνόντουσαν λιγότερες φάλαινες αν δεν υπήρχε το εμπορικό μορατόριουμ» δήλωσε ο πρόεδρος Dr. William Hogarth.

Πρότεινε ότι το ρυθμιζόμενο κυνήγι φαλαινών θα ήταν καλύτερο από ότι το ανεξέλεγκτο «επιστημονικό » κυνήγι που διεξάγεται από την Ιαπωνία. «Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα χρειαζόντουσαν τόσες πολλές φάλαινες να σκοτωθούν αν πρόκειται για βιώσιμη χρήση» συμπλήρωσε ο Hogarth.

Ένα αμυδρό φως ελπίδας ήρθε από τους μαχόμενους για τη διατήρηση του περιβάλλοντος με την ανακοίνωση της Νορβηγίας, ότι οι αλιείς φαλαινών δήλωσαν ότι θα αναστείλουν το κυνήγι τους επειδή η απαιτούμενη ζήτηση του κρέατος των εν λόγω ζώων έχει ήδη συμπληρωθεί.

Η σκανδιναβική χώρα έπιασε τη μίση από την ετήσια ποσόστωση των 855 φαλαινών, που ήδη ήταν μειωμένη σε σύγκριση με την περυσινή ποσόστωση που έφτανε τις 1,052 φάλαινες.

Η ζήτηση του κρέατος των φαλαινών μειώθηκε στην εν λόγω χώρα, καθώς είναι θέμα χρόνου η βιομηχανία να εξαφανιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία ήταν ένα κρίσιμο θέμα στην ατζέντα της IWC στη Μαδέρα. Πριν από τη συνεδρίαση το ασιατικό κράτος είχε προσφερθεί για μια διαπραγμάτευση που θα του επιτρεπε να διεξάγει μικρής κλίμακας παράκτιο κυνήγι φάλαινας, στα χωρικά του ύδατα και για τη δική του κατανάλωση.

Η Ιαπωνία κυνηγά περισσότερα από 1,000 ζώα κάθε χρόνο στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο οι συμμετέχοντες τελικά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία.

Σχόλια