Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: ξεπεράστηκαν οι ελληνικοί στόχοι

0
20

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

recycling-electrical-devices-increasedΙκανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών το 2008, αφού ξεπεράστηκαν οι στόχοι της Ελλάδας για τους 44,000 τόνους.

Περισσότερες από 2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώθηκαν στη χώρα το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην ατμόσφαιρα λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σημείωσε σημαντικά βήματα προόδου στη χώρα, όταν άρχισε να λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ το συλλογικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων μέσω της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω εταιρείας το 2008 συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν  47,141 τόνοι ηλεκτρικών αποβλήτων, ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Ανακύκλωση ΑΕ, ένας στους τρείς Έλληνες συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, ενώ στην πλειοψηφία τους οι 450 δήμοι που έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την εν λόγω εταιρεία ουσιαστικά δεν το έχουν θέσει σε εφαρμογή. Από τα στοιχεία προκύπτουν ότι 6 στους 10 δήμους θα ανακύκλωναν, αν υπήρχαν κάδοι ανακύκλωσης για τις συσκευές.

Στόχος της εν λόγω εταιρείας είναι να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα .

Τα αποτελέσματα για το 2009 αναμένεται να είναι καλύτερα καθώς τους πρώτους πέντε μήνες έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 25,000 τόνοι, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% συγκριτικά με πέρσι, αφού τα σημεία συλλογής έχουν αυξηθεί.

Σχόλια