Κοινός φορτιστής κινητών τηλεφώνων

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-mobile-universal-chargerΗ Ευρωπαική Επιτροπή κατέληξε σε μια συμφωνία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητής τηλεφωνίας για ένα κοινό φορτιστή, στο πλαίσιο της προσπάθειας που διεξάγει για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Δέκα εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των Apple, LG, Motorola, Nokia και Sony Ericson) συμφώνησαν για ένα κοινό φορτιστή κινητών τηλεφώνων με βύσμα micro-USB. Η πρώτη γενιά κινητών τηλεφώνων με κοινό φορτιστή θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από το 2010.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές ανήλθαν σε χιλιάδες τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων τον χρόνο και απειλούσαν τη νομοθεσία εκτός αν γινόταν μια εθελοντική συμφωνία.

Ταυτόχρονα ζήτησαν από τις εταιρείες να συνεργαστούν ώστε να κατασκευαστεί ένας κοινός φορτιστής για να καταστεί δυνατή η μείωση των αποβλήτων.

Ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Gunter Verheugen, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εν λόγω μέτρο, που θα κάνει τη ζωή των καταναλωτών πιο ευκολότερη.

«Θα μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα οπουδήποτε βρίσκονται με το κοινό φορτιστή. Σαν αποτέλεσμα του εν λόγω μέτρου είναι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, αφού οι καταναλωτές δε θα χρειάζονται να αγοράζουν καινούργιο φορτιστή κάθε φορά που θα αλλάζουν το κινητό τους τηλέφωνο», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Βιομηχανίας.

Οι συζητήσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ κατέληξαν σε ένα «Μνημόνιο Συνεργασίας» αναφέροντας ότι η πρώτη γενιά των φορολογήσιμων κινητών τηλεφώνων θα βρίσκεται στην αγορά το 2010.

Η εν λόγω συμφωνία αναφέρει ότι στο μέλλον οι εναρμονισμένοι φορτιστές θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ο ευρωβουλευτής Malcom Harbourd δήλωσε ότι το νέο μέτρο θα ενθαρρύνει περισσότερο τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν και θα περιορίσει τον αριθμό των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σχόλια