Κλιματική αλλαγή: η Σουηδία πιέζει την ΕΕ…

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

sweden-forces-eu-climate-changeΗ Σουηδία έχει καλέσει την Ευρωπαική Ένωση για να πάρει προβάδισμα στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, η οποία είναι η χειρότερη από την κρίση που είχε ξεσπάσει τη δεκαετία του ’30.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Frederik Reinfeldt, δήλωσε ότι κράτη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν μια κοινή θέση απέναντι στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Η κλιματική αλλαγή θα συμβεί γρηγορότερα από ότι νομίζουμε και ο τρόπος που ζούμε δεν είναι βιώσιμος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Η Σουηδία ανέλαβε τη προεδρία της ΕΕ.

Το σλόγκαν της σουηδικής προεδρίας είναι «παίρνοντας την πρόκληση» και ο κος Reinfeldt προβλέπει πολλές προκλήσεις για τους επόμενους 6 μήνες.

Προτεραιότητα του είναι να πείσει τα 27 μέλη-κράτη της ΕΕ να συμφωνήσουν μια κοινή πολιτική απέναντι στη κλιματική αλλαγή, για να μπορέσουν να πείσουν τις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές χώρες εκπομπών ρύπων όπως η Κίνα, να υπογράψουν ουσιαστικές μειώσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το Δεκέμβριο.

Ωστόσο με την αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη δεν θα είναι ένας εύκολος στόχος.

Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και χρειαζόμαστε μια απάντηση οπωσδήποτε μέχρι το φθινόπωρο, συμπλήρωσε ο κος Reinfeldt.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πρότυπο. Η οικονομία της έχει αναπτυχθεί κατά 50% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η χώρα επέβαλε το μεγαλύτερο στο κόσμο φόρο για τον άνθρακα στα ορυκτά καύσιμα για τη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τις μεταφορές.

Ωστόσο η αύξηση φόρων είναι μετά βίας δημοφιλής σε περιόδους οικονομικής κρίσης και κανένας δεν έχει την υπομονή της Σουηδίας, όπως η Γαλλία που πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα τεράστια ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια της κρίσης.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουμε ανοιχτή τη πόρτα σε καινούργια μέλη, δήλωσε ο κος Reinfeldt. Και τα τρία υποψήφια κράτη εμποδίζονται τις γείτονες χώρες όπως η Τουρκία από τη Κύπρο, η Κροατία από τη Σλοβενία.

Σχόλια