Νέοι ανιχνευτές κυκλοφοριακής ρύπανσης

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-mobile-pollution-sensorsΟι ποδηλάτες, τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα ακόμα και οι πεζοί θα γίνουν κινητοί ανιχνευτές ρύπανσης στη Αγγλία.

Το πρόγραμμα που διεξάγεται υπό την αιγίδα του κολλεγίου Imperial του Λονδίνου θα δοκιμάσει τρεις τύπους κινητών, ως ανιχνευτές ρύπανσης.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα μετράει τους κυκλοφοριακούς ρύπους και θα μεταδίδει τα στοιχεία μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να καλυτερέψει την ποιότητα του αέρα.

Τέσσερα πανεπιστήμια της Βρετανίας συνεργάζονται για τον εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία 100 αισθητήρων στο Λονδίνο, στο Λεισεστέρ, στο Γκέιτσιντ και στο Καίμπριτζ.

Ο καθένας θα μετρήσει μέχρι και πέντε διαφορετικούς κυκλοφοριακούς ρύπους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένου του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου.

«Θα είμαστε σε θέση να συλλέξουμε πιο λεπτομερή στοιχεία για τη ρύπανση και να καταλάβουμε τη μικροδομή της» δήλωσε ο Neil Hoofe, συντονιστής του εν λόγω προγράμματος.

Ο Hoofe εξήγησε ότι οι εν λόγω μετρήσεις θα τροφοδοτούν μια βάση δεδομένων και θα μπορούν να προσεγγιστούν σε πραγματικό χρόνο.

Κάθε αισθητήρας έχει ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού, ώστε να είναι δυνατή η χαρτογράφηση της ρύπανσης από ένα συγκεκριμένο λεωφορείο όταν κινείται, συμπλήρωσε ο Hoofe.

Τα εν λόγω στοιχεία θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και τη μετακίνηση τους.

Υπό μια ευρύτερη έννοια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για το κυκλοφοριακό, βοηθώντας τους να αποφασίσουν πώς να ρυθμίσουν τα φώτα κυκλοφορίας με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί η κυκλοφοριακή ρύπανση, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι αισθητήρες είναι τόσο μικροί και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να τους έχουν μαζί τους και να τους συνδέουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι αισθητήρες, ικανοί να μετρούν τα επίπεδα θερμοκρασίας, θορύβου και ρύπανσης, έχουν σχεδιαστεί για να συνδέονται με τα φώτα και τα φανάρια των δρόμων.

Οι τρεις συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να εγκαθίστανται στα οχήματα έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούν υπεριώδες ακτίνες για τη διαφοροποιήση των ρύπων.

Ο καθηγητής John Polak από το κολλέγιο Imperial δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να μάθουμε για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις καθώς η υπάρχουσα γενιά αισθητήρων δεν παρέχει ακόμα αρκετές πληροφορίες. Προβλέπεται ότι στο μέλλον εκατοντάδες αισθητήρες κινητών τηλεφώνων να εγκατασταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχόλια