Παγκόσμια Τράπεζα: πρόγραμμα πράσινων πόλεων

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-bank-green-cities-programmeΗ Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινίασε ένα πράσινο πρόγραμμα για την ενίσχυση των πόλεων στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον.

Με περίπου 90% της παγκόσμιας αστικής ανάπτυξης στα αναπτυσσόμενα κράτη, οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό πόλεων πιέζονται από τα χρονικά περιθώρια για να θέσουν σε ισχύ πολιτικές που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές γενιές, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η αστικοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να είναι η μοναδική μέγιστη αλλαγή στον αιώνα μας» αναφέρεται σε ένα βιβλίο σχετικά με το πώς η παγκόσμια τράπεζα μπορεί με το έργο της να βοηθήσει τις πόλεις να πετύχουν ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη, καθαρό αέρα και νερό.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων από φορείς διαχείρισης αστικού σχεδιασμού, μεταφορών, και διαχείρισης αποβλήτων και καταγράφει στοιχεία από καλο-διαχειρισμένες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενσωματώνει τις καλύτερες πρακτικές μεθόδους από πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, η Στοκχόλμη στη Σουηδία, η Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία και η Κιουριτίμπα στη Βραζιλία.

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλες πόλεις στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να εφαρμόσουν τις εν λόγω πρακτικές καθώς και άλλες μεθόδους και εργαλεία, σύμφωνα με τις τοπικές συνήθειες τους.

Το πρόγραμμα συμπληρώνει τις προσπάθειες της τράπεζας να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που ευθύνονται για τη κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα για το σχέδιο ανάπτυξης των πόλεων ονομάζεται «Οικολογικές Πόλεις, Οικονομικές Πόλεις» και αναφέρει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα τριπλασιάσουν στον ανασχεδιασμό των αστικών περιοχών από 200,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 600,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αύξηση των αστικών κέντρων δεν μπορεί να αποφευχθεί, επειδή κατά μέσο όρο περίπου 75% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής πραγματοποιείται στις πόλεις.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το μερίδιο των αστικών κέντρων στη συνολική εθνική οικονομική παραγωγή είναι πάνω από 60%.

Η έλλειψη όμως σωστού προγραμματισμού και η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει στη ρύπανση, στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και στην κακή ποιότητα νερού.

Επίσης αναφέρεται ότι οι πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, η Στοκχόλμη, η Γιοκοχάμα και η Κιουριτίμπα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια