Ηλιακό αεροπλάνο κάνει την πρώτη του εμφάνιση

0
733

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

solar-plane-public-debutΟ Ελβετός Bertrand Piccard, λάτρης της περιπέτειας πρόκειται να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο μοντέλο αεροπλάνου ηλιακής ενέργειας με το οποίο ελπίζει να γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο.

Το αεροπλάνο θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουνίου στο πολεμικό αεροδρόμιο της Ελβετίας στο Bubendorf.

Η αρχική έκδοση, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 61 μέτρα και βάρους 1500kg, θα υποβληθεί σε δοκιμές για να αποδειχθεί ότι μπορεί να πετάξει μέσα στη νύχτα.

Ο δρ Piccard είχε οραματιστεί τη συγκεκριμένη ιδέα από το 1999 και τώρα θεώρησε πως ήρθε η ώρα να την εφαρμόσει και να δει στην πράξη τα αποτελέσματα.

Αρχικά σκοπεύει να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό το 2012.

Η εν λόγω πτήση είναι μια επικίνδυνη προσπάθεια.To μονοθέσιο αεροπλάνο βασίζεται στη χρήση της ηλιακής ενέργειας με πρωτοποριακά φωτοβολταικά πάνελ αλλά και στην τεχνολογία των μπαταριών.

Η ομάδα του δρ. Piccard έχει επενδύσει όλη της την ενέργεια για την πραγματοποιήση του συγκεκριμένου σχεδίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί ελάχιστα χρήματα.

Ο δρ. Piccard θα αρχίσει σύντομες πτήσεις για να ελέγξει σε πρώτη φάση τη λειτουργία του αεροπλάνου. Είναι ελαφρύ, με μηδενικές εκπομπές ρύπων αφού δε κάνει χρήση ορυκτών καυσίμων και στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια.

Τα φωτοβολταικά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτούν το κινητήρα του αεροπλάνου.

Η ομάδα θα δοκιμάσει πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες δοκιμές σε ηλιακό αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο αναμένεται να μπορέσει να κάνει απευθείας πτήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς στάσεις, καλύπτοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις..

Σχόλια