Τα ποσοστά των εκπομπών του CO2 διχάζονται το 2008

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

rates-co2-emissions-dividedΤα ποσοστά των εκπομπών του CO2 διχάζονται το 2008

Η αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα «διχοτομείται» το 2008, υποστηρίζουν Ολλανδοί ερευνητές.

Η οικονομική ύφεση και οι τιμές του πετρελαίου είναι οι κύριες αιτίες για τη μείωση της κατανάλωσης στον αναπτυγμένο κόσμο ενώ οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα για πρώτη φορά αυξήθηκαν κατά 50% στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η αύξηση των παγκοσμίων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε το μισό του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και οι υψηλές τιμές πετρελαίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση του ποσοστού των εκπομπών του CO2.

Ωστόσο τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου με τη μείωση των εκπομπών του CO2, όπως η χρήση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, ευθύνονται κατά ένα μέρος.

Τα στοιχεία από την Επιτροπή Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της Ολλανδίας (NEAA) δείχνουν επίσης ότι για πρώτη φορά οι εκπομπές του CO2 από τον αναπτυσσόμενο κόσμο αποτελούν περισσότερο από το μισό του παγκοσμίου συνόλου.

Η ανάλυση της ΝΕΑΑ σκιαγραφεί τους αριθμούς κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων που δημοσιεύθηκαν από τη ΒΡ. Δείχνει ότι η άνοδος στις παγκόσμιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και τη παραγωγή τσιμέντου το 2008 περιορίστηκε στο 1,7% έναντι 3,3% το 2007.

Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκε πρώτιστα από πτώση του 0,6% στην κατανάλωση πετρελαίου, η πρώτη μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου από το 1992.

Η εν λόγω τάση διανεμήθηκε άνισα σε όλο τον κόσμο. Στη Κίνα η χρήση πετρελαίου συνέχισε να αυξάνεται, αλλά κατά μόνο 3%, κάτω από ένα μέσο όρο 8% από το 2001.  Αντίθετα, στις ΗΠΑ μειώθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό η κατανάλωση πετρελαίου, τουλάχιστον κατά 7%.

Η μειωμένη ζήτηση παγκοσμίως απεικονίζει τις υψηλές τιμές πετρελαίου στο πρώτο μισό του 2008 και την οικονομική ύφεση στο δεύτερο μισό της ίδιας χρονιάς.

Η αυξανόμενη παραγωγή των βιολογικών καυσίμων βοήθησε στη μείωση της χρήσης της βενζίνης και των ορυκτών καυσίμων.

Ο Jos Olivier, ερευνητής της ΝΕΑΑ και υπεύθυνος για τα καινούργια στοιχεία, αναγνώρισε ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιολογικών καυσίμων θα φαίνονταν «λιγότερα ευνοϊκά» σε μια ευρύτερη ανάλυση εξετάζοντας τον αντίκτυπο όλων των αερίων του θερμοκηπίου, παρά μόνο το CO2.

Επιπλέον, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από την αποψίλωση των δασών, που αποτελούν σχεδόν 20% όλων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και πραγματοποιούνται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε πολλές χώρες έχουν συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών του CO2.

Ο Olivier δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από τον αντίκτυπο των τιμών καυσίμων και της οικονομικής κρίσης.

Οι πολιτικές που ενθαρρύνουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές έχουν βοηθήσει την αποφυγή περίπου 500 εκατομμυρίων τόνων του CO2 από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Η κατανάλωση άνθρακα συνέχισε να κινείται πάνω σε ένα πιο αργό ποσοστό από ότι στα προηγούμενα χρόνια, αλλά η άνοδος στην κατανάλωση φυσικού αερίου παρέμεινε αμετάβλητη.

Το 2008 ο αναπτυσσόμενος κόσμος αποτέλεσε το 50,3% των εκπομπών του CO2, που υπερβαίνουν τις εκπομπές των αναπτυγμένων κρατών και των διεθνών μεταφορών που συνδυάστηκαν για πρώτη φορά.

Με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη για τη μετά Κιότο εποχή σε λιγότερο από 6 μήνες, τα καινούργια στοιχεία θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές δεσμεύσεις των κρατών.

Σχόλια