Τα θερμότερα κλίματα αυξάνουν τη βιοποικιλότητα

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

warmer-climates-increase-biodiversityΤο κλίμα έχει μια άμεση επίδραση στη ταχύτητα της «μοριακής εξέλιξης» των θηλαστικών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταξύ των ζευγαριών των θηλαστικών του ίδιου είδους, το DNA εκείνων που ζουν σε θερμότερα κλίματα μεταλλάσσεται γρηγορότερα.

Οι εν λόγω μεταλλάξεις στο DNA αποτελούν το πρώτο στάδιο στην εξέλιξη αυτών των θηλαστικών.

Η εν λόγω μελέτη μπορεί να εξηγήσει γιατί τα τροπικά μέρη παρουσιάζουν τόσο αυξημένη βιοποικιλότητα..

Το DNA μπορεί να αλλοιώσει και να αλλάξει ανεπαίσθητα κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται δημιουργώντας ένα αντίγραφο του.

Όταν όμως μια από τις εν λόγω μεταλλάξεις προκαλεί μια θετική αλλαγή για το ζώο, καθιστώντας πχ.ανεκτικό σε μια ιδιαίτερη ασθένεια, συχνά  κληροδοτείται στις επόμενες γενιές του ίδιου είδους.

Οι αλλαγές που δημιουργούν διαφορές μέσα σε έναν πληθυσμό αποκαλούνται «μικρο-επανάσταση».

Η ιδέα  ότι η «μικρο-επανάσταση» συμβαίνει γρηγορότερα στα θερμότερα κλίματα δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η επίδραση έχει παρουσιαστεί στα θηλαστικά, τα οποία ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των σωμάτων τους.

«Τα αποτελέσματα ήταν απροσδόκητα» δήλωσε o Len Gillman από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Auckland, επικεφαλής της μελέτης.

Προηγουμένως είχαμε βρει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στα είδη των φυτών, ενώ κάποιοι άλλοι επιστήμονες το έχουν εντοπίσει στα θαλάσσια θηλαστικά.

Τα ζώα που ζουν σε θερμότερο περιβάλλον, παρουσίασαν περισσότερες μεταλλάξεις στο DNA τους σε σχέση με τα ζώα που κατοικούν σε περιοχές με δροσερό κλίμα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η θερμοκρασία των ζώων ελέγχεται από το περιβάλλον, όλοι υπέθεσαν ότι η επίδραση προκλήθηκε από το κλίμα που αλλάζει το μεταβολισμό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εν λόγω σύνδεση μεταξύ θερμοκρασίας και του ποσοστού του μεταβολισμού σημαίνει, ότι στα θερμότερα κλίματα τα κυτταρικά σπέρματα που τελικά αναπτύσσονται στο σπέρμα και στα αυγά, διαιρούνται συχνότερα.

Μια αύξηση στη κυτταροδιαίρεση παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για τις μεταλλάξεις στον πληθυσμό εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δήλωσε ο δρ. Gillman.

Κατά συνέπεια αυξάνει την πιθανότητα των συμφερουσών μεταλλαγών που επιλέγονται μέσα στα είδη.

Υποψιαστήκαμε ότι η ίδια επίδραση μπορεί να ασκείται και στα θηλαστικά, επειδή οι εποχιακές αλλαγές επηρεάζουν τις δραστηριότητες τους, συμπλήρωσε ο δρ. Gillman.

Η ομάδα του σύγκρινε το DNA από 130 ζευγάρια θηλαστικών , που είναι γενετικά παρόμοια «είδη αδελφών», όπου το κάθε ένα από το ζευγάρι έζησε σε διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο.

Ανιχνεύτηκαν αλλαγές σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτείνη γνωστή ως κυτόχρωμα β (cytochrome b), συγκρίνοντας το ίδιο γονίδιο σε κάθε ένα από τα ζευγάρια των θηλαστικών με ένα γονίδιο «αναφοράς» σε ένα κοινό πρόγονο.

Με την έρευνα των μεταλλάξεων στο κώδικα του DNA για το εν λόγω γονίδιο, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν  ποιο από τα δύο θηλαστικά ανέπτυσσε την «μικρο-επανάσταση» γρηγορότερα.

Ο Δρ Gillman εξήγησε ότι στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη όπου τα περιβάλλοντα είναι πιο κρύα και λιγότερο παραγωγικά, τα ζώα συντηρούν συχνά την ενέργειά τους για τη χειμερία νάρκη ή για να μειώσουν τη μεταβολική δραστηριότητά τους.

Τα εν λόγω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η υψηλή τροπική βιοποικιλότητα προκαλείται από τα γρηγορότερα ποσοστά εξέλιξης στα θερμότερα κλίματα.

Σχόλια