Ασωπός: αναβλήθηκε η δίκη για το έγκλημα στον ποταμό

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

trial-pollution-asopos-river-postponedΑναβλήθηκε η δίκη για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού για τις 27 Ιανουαρίου 2010. Στο εδώλιο θα βρεθούν 15 βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος αλλά και για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής των Οινοφύτων.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θήβας πρόσθεσε στο βαρύ κατηγορητήριο των 15 βιομηχανιών τις κατηγορίες για πρόκληση σωματικής βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, αφού τα κρούσματα καρκίνου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ στην ευρύτερη περιοχή.

Οι 15 βιομηχανίες που θα καθίσουν στο εδώλιο αν κριθούν ένοχες αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Το κατηγορητήριο δεν είναι ίδιο και για τις 15 βιομηχανίες καθώς άλλες κατηγορούνται για διοικητικές παραβάσεις και άλλες για τη καταστροφική μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) του ποταμού είχε φέρει στο φως σοκαριστικά στοιχεία για τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα του ποταμού.

Όπως αποδείχτηκε, η ύπαρξη καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας ευθύνονταν για την υποβάθμιση των υδάτων του ποταμού αλλά και για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, αφού ο Ασωπός υδροδοτεί χιλιάδες κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι θάνατοι από καρκίνο στην πόλη που υδροδοτείται από το ποταμό Ασωπό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από 6% σε 32%.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν δώσει πολλούς αγώνες για να εισακουστούν τα αιτήματα τους και κατά καιρούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό, χωρίς ωστόσο να συμμορφωθούν.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό αλλά απέφευγαν να τον χρησιμοποιήσουν γιατί αυξανόταν το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Σχόλια