Οι «κλιματικοί» πρόσφυγες δεν θα πλημμυρίσουν τα πλούσια κράτη

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-refuges-will-not-flood-rich-countriesΟι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου είναι πιθανό να κινηθούν στις τοπικές περιοχές, αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις που υποστήριζαν ότι εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων θα μεταβούν στα πλούσια κράτη, αποκαλύπτει μελέτη.

Η έρευνα από Διεθνές Ίδρυμα για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED), έναν μη κερδοσκοπικός οργανισμός του Λονδίνου, προκάλεσε την κοινή αντίληψη του αναπτυγμένου κόσμου που μέχρι στιγμής ήξερε ότι τα κύματα προσφύγων της κλιματικής αλλαγής θα μετακινηθούν μόνιμα.

Για παράδειγμα πολλοί αγρότες που αγωνίζονται καθημερινά για να αυξήσουν τις παραγωγές τους καθώς οι εποχές αλλάζουν  θα αφήσουν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν δουλειά σε κοντινές πόλεις για μικρές περιόδους, επισημαίνει η μελέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι σύντομες μετακινήσεις σε κοντινές αποστάσεις πιθανότατα θα αυξηθούν, αλλά οι φτωχότεροι και ευάλωτοι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αδύνατο να μετακινηθούν.

Η μελέτη δείχνει την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις αναμενόμενες συνέπειες της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης την συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο αριθμός των προσφύγων της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση τα στοιχεία, οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2050.

Η ερευνήτρια και συντάκτης της μελέτης, Cecilia Tacoli, δήλωσε ότι ο κίνδυνος της μετανάστευσης των προσφύγων της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυγμένο κόσμο θα οδηγήσει σε πολιτικές που θα αποτύχουν να προστατεύσουν τους πιο «ευάλωτους» ανθρώπους.

Η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις και οι διεθνείς υπηρεσίες θεωρούν τη μετανάστευση ως πρόβλημα που πρέπει να χειριστούν, αλλά χάνουν τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν πολιτικές που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στη κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις και στα άλλα ιδρύματα των μικρών αγροτικών πόλεων για να δημιουργήσουν εργασίες, να παρέχουν τις βασικές ανάγκες και να κατανείμουν τους φυσικούς πόρους πιο δίκαια.

Ακόμα σε στα μικρά κράτη νησιών και στις παράκτιες περιοχές που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ο αριθμός των ανθρώπων που θα αφήσουν τα σπίτια τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοτικά μέτρα που θα ληφθούν για τη χρήση του εδάφους, τη βελτίωση των μεθόδων υποδομής και κατασκευής.

Ο Hasan Mahmud, υπουργός εξωτερικών του Μπαγκλαντές, δήλωσε σε διάσκεψη στην Γενεύη ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μετακινηθεί εξ αιτίας των πλημμύρων και των καταπατημένων περιοχών στη χώρα του.

Σχόλια