Τα αιολικά πάρκα το μέλλον του πλανήτη

1
72

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

wind-farm-supply-planets-powerΤα αιολικά πάρκα μπορούν να καλύψουν την ενεργειακή ανάγκη του πλανήτη, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Αν και δεν έχει τεθεί πλήρως σε λειτουργία, ένα παγκόσμιο δίκτυο ανεμογεννητριών ισχύος 2,5 MW που κατασκευάστηκε μακριά από τις πόλεις θα μπορούσε να καλύψει την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, παρουσιάζει μια μελέτη.

Το 2007 η αιολική ενέργεια προσπέρασε την υδροενέργεια και έγινε η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή της Μεγάλης Βρετανίας. Εντούτοις συνέβαλε μόνο στο 2,02% του ανεφοδιασμού της βρετανικής ενέργειας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο το 15% των ενεργειακών απαιτήσεων της Βρετανίας να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το 35% με 45% της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από πράσινες πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να παραχθεί από τα αιολικά πάρκα.

Στη διεξαγωγή της εν λόγω μελέτης, συμμετείχαν διεθνείς κορυφαίοι επιστήμονες, με καθοδηγητή τον καθηγητή Michael Mc Elroy του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου διαίρεσαν ολόκληρο τον κόσμο σε περιοχές των 3,300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Έπειτα προσδιόρισαν τις περιοχές που θα ήταν κατάλληλες για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενοι στην ταχύτητα του αέρα, την πυκνότητα του, το μέγεθος των λεπίδων των ανεμογεννητριών και την απόσταση που θα έχουν μεταξύ τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένα δίκτυο χερσαίων ανεμογεννητριών 2,5MW που να λειτουργούν ελάχιστα, περίπου στο 20% , και να μην βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή σε παγωμένες περιοχές. Οι ανεμογεννήτριες αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν τη τωρινή αλλά και τη μελλοντική ενεργειακή ζήτηση παγκοσμίως.

Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν τον τεράστιο ρόλο που έχει η δύναμη του αέρα και μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
  Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
  Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
  Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
  Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της Οξυάς στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του “9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο «Natura 2000.»
  Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς – γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο… και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες… ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
  ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ»

Comments are closed.