Ασωπός ποταμός: στο εδώλιο 15 βιομηχανίες

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

trial-asopos-river-pollutionΞεκινάει η δίκη για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό και στο εδώλιο θα καθίσουν 15 βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θήβας παραπέμπει τους υπεύθυνους για πρόκληση σωματικής βλάβης και θανάτου, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό σε κρούσματα καρκίνου στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων.

Οι δεκαπέντε βιομηχανίες που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αν κριθούν ένοχες, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα χρόνια.

Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, πρόεδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Ωροπού, που κατατέθηκε στον εισαγγελέα το 2007 έγινε αφορμή για το κατηγορητήριο των εν λόγω βιομηχανιών.

Οι έλεγχοι που είχαν διεξαχθεί, πιστοποίησαν τα εγκλήματα που γίνονταν εις βάρος του οικοσυστήματος της περιοχής αλλά και της δημόσιας υγείας των κατοίκων που για χρόνια υποστήριζαν ότι συμβαίνουν σοβαρές παραβάσεις.

Το κατηγορητήριο δεν είναι το ίδιο και για τις 15 βιομηχανίες, καθώς μερικές αντιμετωπίζουν παραβάσεις για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες για διοικητικές παραβάσεις.

Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πολλούς αγώνες για να εισακουστεί το πρόβλημα τους και τώρα ήρθε η ώρα να δικαιωθούν με την παραπομπή των βιομηχανιών στη δικαιοσύνη.

Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, λόγω της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του ποταμού και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.

Τα εξασθενές χρώμιο, η μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα, στα επιφανειακά ύδατα του ποταμού, η κακή διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν τις κύριες αιτίες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για τις άσχημες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλια