Εξοικονόμηση ενέργειας με ένα τηλεφώνημα…

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

save-energy-with-one-callΟι κάτοικοι ενός χωριού στη Γερμανία ανακάλυψαν έναν έξυπνο τρόπο για την εξοικονόμηση ενέργειας, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα,  που λειτουργούν ως τηλεχειριστήρια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας, οι κάτοικοι του χωριού Dorentrup,  60 μίλια από το Αννόβερο, έχουν τη δυνατότητα να ανάβουν τα φώτα του χωριού όποτε τα χρειάζονται, κάνοντας μόνο ένα τηλεφώνημα.

Το σχέδιο του χωριού ονομάζεται «Dial4Light». Εφαρμόζεται  ήδη σε πολλούς από τους δρόμους και δεδομένης της επιτυχίας του, η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές.

Οι 9,000 κάτοικοι του χωριού μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στο σύστημα και με ένα τηλεφώνημα  βάζουν το κωδικό που αντιστοιχεί σε ένα δημόσιο λαμπτήρα, ο οποίος μετά από 15 λεπτά σβήνει αυτόματα.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι οι κάτοικοι προσπαθούν να μειώσουν όσο μπορούν την κατανάλωση ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Το  πιλοτικό πρόγραμμα θα οδηγήσει στην ετήσια μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα του χωριού κατά 20 τόνους ετησίως. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες εκπομπές παράγουν 11 τετραμελείς οικογένειες.

Η επιτυχία του προγράμματος προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας, που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνα για τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων.

Σχόλια